16.5 C
Aleşd
duminică, 19 mai 2024
Blue Container Aleșd

Crescătorii de porumbei voiajori din Bihor au dat startul noului sezon columbofil

Cipleu Sorin Leontin - PSD Alesd  

In luna mai au inceput concursurile cu porumbeii voiajori. Planul de zbor cuprinde zboruri cu lansari de la Törökszentmiklós (Ungaria), pana la Dresda, Stendhal sau Berlin (Germania).

- Publicitate -

Porumbelul voiajor, lansat departe de casa, este intotdeauna manat de instinct sa revina la cuibul sau . Aceste minuni ale lui Dumnezeu sant dotate cu un extraordinar simt de orientare fiind capabiil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1800km.Ce este frumos in acest sport? Ca este singurul sport care reuneste Toate categoriile sociale si de varsta. Am avut campioni la 20 si la 80 de ani, profesori universitari, doctori , dar si brutari sau simpli muncitori. Pentru ca in acest sport trebuie sa ai nevoie si de noroc, si de “simt columbofil”, de experienta si sa tii cont si de legile geneticii. Pentru ca daca porumbeii foarte buni(normal si scumpi) ar fi avut numai pui la fel de buni ca ei, concursurile ar fi fost de mult dominate de cei ce dispun de multi bani, insa nu se intampla asa.

Competiţiile sunt şi ele pe categorii, în funcţie de distanţa) viteza, demifond, fond, marathon) care trebuie parcursă, de la zeci şi sute, până la mii de kilometric. Pentru a putea participa la concursuri crescatorul trebuie sa detina o crescatorie amenajata special pentru porumbei, porumbeii sa poarte pe picior  inele omologate, pasarea sa fie in perfecta stare de sanatate cu certificat sanitar-veterinar semnat de catre medicul veterinar si sa dispuna de un dispozitiv de cronometrare si constatare a sosirii porumbeilor.   Inainte de concursurile propriu zise, porumbeii sunt lansati si in cateva zboruri de antrenamente, pe distante mai mici.

Voiajorii care vor participa la respectiva etapa de concurs sunt inregistrati pe fisele de concurs. Crescatorii din Bihor trebuie sa dispuna de constatator electronic, si pe piciorul celalalt al porumbelului se introduce un CIP electronic sigilat. Dupa aceaste proceduri porumbeii sunt urcati in masina speciala de transport care ii duce in localitatea de unde vor fi eliberati. In ziua concursului, porumbeii sunt lansati din masina de catre delegatii lansatori iar columbofilii ii asteapta acasa.  Distantele, dintre localitatile de lansare a porumbeilor si crescatoria fiecarui crescator, sunt masurate in linie dreapta folosindu-se coordonatele GPS. Cu ajutorul unei formule matematice care ia in calcul atat distanta dintre localitatea de lansare si cea de sosire se calculeaza viteza cu care porumbelul a parcurs distanta, si se creaza un clasament comun. Pentru a fi validat castigator, un porumbel trebuie ca in urma calculului pe baza formulei sa fie sosit in primii 20% din totalitatea porumbeilor participanti la etapa respectiva.

Dupa Törökszentmiklós 1 din primul sfarsit de saptamana din luna mai, sambata in data de 11 mai columbofilii bihoreni  au organizat  al doilea doilea concurs, cu lansare tot din localitatea Törökszentmiklós din Ungaria. Membrii cluburilor din Alesd, Sanmartin, Oradea, Salonta si Beius si-au lansat favoritii pe o vreme splendida. In total peste 7900 de porumbei au intunecat cerul deasupra campului de lansaredin Ungaria, concurand pentru victorie. Asii vazduhului au pornit fiecare spre cuibul lor.Columbofilii ii asteapta acasa cu sufletul la gura si cu ochii pe cer. Le dorim succes!

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,522FaniÎmi place
1,737CititoriConectați-vă
994CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,580AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI