Cod galben de vreme rea, în Bihor

3721
Cod galben
Foto ©️ AlesdOnline arhivă

Avertizare meteorologică de tip cod galben valabilă pentru județul Bihor. Meteorologii anunță instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate cantitativ, dar și intensificări ale vântului.

Codul galben vizează Banatul, Crișana, Maramureșul și, local, Transilvania, dar și vestul Olteniei. Este valabil de luni de la ora 15 până marți la ora 6. Avertizarea anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35… 50 l/mp, îndeosebi în Carpații occidentali și nordul Carpaților Orientali. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze de 55… 60 km/h și în special în zona montană înaltă peste 70… 80 km/h, iar în timpul ploilor, trecător va lua aspect de vijelie”, transmit reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Județele vizate de avertizare sunt Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara și Gorj.

De asemenea de mâine, pe 18 mai, în intervalul orar 6-23 vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50-60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70-80 km/h.

La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80-100 km/h. În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat 35-40 l/mp. 

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.