Campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă în județul Bihor cu etapa II

408
Vacin covid-19
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 continuă în județul Bihor cu etapa II, conform prevederilor Hotărârii de Guvern Nr.1031 / 2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19.

În această etapă vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicatde risc și persoanele care desfășoară activități în domenii esențiale, după cum urmează:

• Adulții cu vârsta peste 65 ani

• Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate. În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria „bolicronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat; obezitate; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni renale; afecțiuni oncologice; afecțiuni pulmonare; afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecțiuni hepaticemoderate/severe; afecțiuni autoimune; imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

• Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale: personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Preşedinţie, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora; personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi al autorităţii judecătoreşti, personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază, şi anume: panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume; uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii, şi anume Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, radioul şi televiziunea naţionale; personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale; personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Programarea pentru vaccinare împotriva Covid-19 în etapa II

Persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, se pot programa la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 utilizând oricare din următoarele modalități: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparținător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecțiuni cronice, se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familiesau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale vor fi programați prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru județul Bihor este 021.414.44 59.

Platforma de programare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ va deveni accesibilă pentru programare a categoriilor de beneficiari mai sus menționați, pe parcursul zileide vineri 15.01.2021.

Atragem atenția că, în conformitate cu procedurile de lucru, din rațiuni care țin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum șipentru utilizarea rațională și fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoanăsă poată fi vaccinată. Rugăm cetățenii să nu se prezinte direct la centrele de vaccinare pentru a fi vaccinați fără programare prealabilă.

Centre de vaccinare împotriva Covid-19 operaționale 15.01.2021

Centrele de vaccinare care vor deveni operaționale, în conformitate cu fluxurile alocate județului Bihor, începând cu data de 15.01.2021 sunt:

  LocațieDenumire Centru de vaccinareAdresă Centru de vaccinare
1Municipiul OradeaSală din incinta OrășeluluiCopiilor Oradea (2 fluxuri de vaccinare)Str. Corneliu Coposu nr. 8 Oradea
2Municipiul OradeaSpitalul Clinic Pelican OradeaStr. Corneliu Coposu nr. 2-14B, Oradea
3Municipiul SalontaSpitalul Municipal SalontaStr. Ioan Cantacuzino nr. 2-4, Salonta
4Oraș AleșdSpitalul Orășenesc Aleșd   Str. 1 Decembrie nr. 3, Aleșd
5Oraș ȘteiSpitalul Orășenesc ȘteiStr. Cuza Vodă, nr. 5, Ştei
6Oraș Valea lui MihaiSecția exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea, MarghitaStr. Republicii nr. 29, Valea lui Mihai

Precizăm că, față de centrele enumerate mai sus, la nivelul județului Bihor au fost stabilite un număr de încă 17 centre de vaccinare comunitare, care vor fi deschise etapizat, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin.

Reamintim faptul că în România vaccinarea împotrivaSARS-CoV-2 este voluntară și gratuită.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.