Avertizare meteo în Bihor: Cod portocaliu de ploi, vijelii şi grindină

2220
Foto © Bejan Nicoleta Laura

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale, vijelii puternice şi grindină valabilă în județul Bihor.

Potrivit ANM, în intervalul menționat în județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp.

Avertizarea meteo este valabilă de joi, de la ora 16, până vineri, la ora 06

De asemenea este în vigoare și o atenționare Cod Galben începând de astăzi la ora 14 și până vineri la ora 23.

Judeţele marcate cu Cod galben sunt: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Brăila şi Municipiul Bucureşti. De asemenea, afectate parţial de Codul galben sunt şi judeţele Constanţa şi Tulcea.

În acest interval, pentru județele vizate a fost anunțată instabilitate atmosferică temporar accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, fulgere, vijelii și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat.

În paralel, pentru jumătatea de est a țării, conform hărții de mai jos, meteorologii au anunțat un val de căldură, disconfort termic și caniculă, pentru astăzi și mâine: ”Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice”, transmit meteorologii ANM.