Atenție! Polițiștii verifică echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă

492
Starea tehnică a vehiculelor, echiparea cu anvelope de iarnă, dar și excesul de viteză, în atenția polițiștilor rutieri bihoreni.

Vineri, 15 ianuarie, în intervalul orar 06.00 – 22.00, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor alături de specialiști de la R.A.R. Bihor au acționat pe șoselele bihorene pentru depistarea conducătorilor auto care încalcă prevederile legale privind starea tehnică a autovehiculelor, pentru a verifica utilizarea anvelopelor de iarnă, în contextul condițiilor meteo – rutiere actuale și a celor care depășesc limitele legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în cadrul acțiunii rutiere, au fost aplicate 103 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 27.655 de lei, din care 34 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză.

Polițiștii rutieri au reținut 9 permise de conducere, din care 3 pentru conducerea unui vehicul pe un sector de drum acoperit cu zăpadă, având vehiculul echipat cu anvelope de vară, 2 pentru depășiri neregulamentare, 2 pentru necordarea priorității de trecere pietonilor, unul pentru conducere sub influența alcoolului și unul pentru nerespectarea semnalelor polițiștilor rutieri.

De asemenea, în cadrul acțiunii au fost reținute 3 certificate de înmatriculare, 2 pentru lipsa ITP și unul pentru lipsa RCA, caz în care au fost reținute și plăcuțele cu numărul de înmatriculare al vehiculului.

În cadrul acțiunii, la ora 09.50, pe drumul județean 792 A, în localitatea bihoreană Husasău de Tinca, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 106 km/h, înregistrată radar.

Conducătorul auto care a depăşit limita legală de viteză cu peste 50 de km/h a fost sancţionat contravenţional cu 9 – 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Amenzi de până la 2.900 de lei

Reamintim că echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă pe drumurile cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie. Cei care nu se conformează acestei reguli riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei, echivalentul a 9-20 puncte de amendă, scrie site-ul Avocat.net. Totodată, pe lângă amendă, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare.

Cum recunoști anvelopele de iarnă? 

Pentru ca anvelopele să poată fi folosite în condiții de iarnă trebuie să aibă inscripționate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, unde „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (noroi, trad.), iar „S” este abrevierea de la „snow” (zăpadă).

ATENŢIE!

– Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.