Atenție la toxiinfecțiile alimentare! Canicula poate afecta calitatea mâncării

130

Intoxicația alimentară (TIA) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții. Semnele de boală pot să apară la un interval de 2-3 ore până la 2-3 zile, în funcție de microb. Acestea sunt: febră, stare generală alterată, scaune diareice, dureri abdominale,  cefalee (dureri de cap), vărsături.

​Alimentele care pot determina producerea TIA nu prezintă, în majoritatea situațiilor, semne de alterare, nu au modificări ale consistențeiculorii, gustului și mirosului.

Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare este necesară respectarea următoarelor reguli de bază:

  • Păstrați curățenia

– Spălaţi-vă bine mâinile înainte de prepararea alimentelor și foarte des în timpul preparării lor
– Spălaţi-vă mâinile înainte de servirea mesei
– Spălaţi-vă mâinile după utilizarea toaletei
– Spălaţi și dezinfectați suprafețele și ustensilele din bucătărie
– Protejați bucătăria împotriva insectelor, rozătoarelor și preveniți accesul oricăror altor animale (de apartament, de curte)
– Spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;
– Serviți masa în spații curate

  • ​Separați materiile prime pentru prepararea alimentelor de mâncărurile deja preparate

– Carnea crudă de vită, porc, pasăre și pește precum  și ouăle trebuie separate de celelalte alimente: mâncăruri preparate, alte tipuri de alimente care se consumă fără  preparare termică prealabilă – mezeluri, brânzeturi, legume, fructe etc.
– Pentru păstrarea alimentelor folosiți vase care să nu permită contactul între alimentele nepreparate (carne crudă, ouă) şi cele preparate sau care se consumă fără preparare termică

  • ​Prelucrarea termică a alimentelor trebuie să fie riguroasă

– Asiguraţi o prelucrare termică riguroasă în special a cărnii de vită, porc, pasăre, peşte şi a ouălor. Ouăle de raţă se consumă numai după o fierbere de minimum 20 de minute de la începerea fierberii apei
– Temperatura pe care trebuie să o atingă întreaga cantitate de aliment în timpul prelucrării termice (gătitului) trebuie să fie mai mare de 70 ºC ; evitaţi  prepararea cărnii „în sânge”
– Reîncălzirea alimentelor trebuie să se facă riguros, atingându-se temperatura de 70 ºC

  • ​Păstraţi alimentele la temperaturi corespunzătoare, sigure

– Nu lăsaţi niciodată alimentele, după preparare, la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore
– Răciţi imediat după preparare toate alimentele gătite, care se pot altera uşor, de preferat la o temperatură de sub 5 °C
– Nu păstraţi o perioadă prea îndelungată de timp alimentele, chiar dacă le ţineţi în frigider
– Nu decongelaţi produsele congelate sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce le scoateţi din congelator
– Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari trebuie să se facă imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider
– Laptele nepasteurizat trebuie obligatoriu fiert înainte de a se consuma

  • ​Utilizaţi doar apă şi materii prime sigure pentru prepararea mâncărurilor

– Folosiţi numai apă din sursă verificată (sigură), sau, dacă nu aveţi certitudinea bunei calităţi a apei, fierbeţi-o
– Utilizaţi, pentru pregătirea mâncărurilor, doar alimente proaspete şi cu aspect corespunzător
– Evitați consumul alimentelor al căror aspect, gust și miros sunt modificate;
– Cumpăraţi numai produse alimentare păstrate şi comercializate în condiţii corespunzătoare de igienă (din spaţii autorizate)
– Spălaţi sub jet de apă fructele şi legumele
– Fiţi atenţi la termenul de garanţie al produselor achiziţionate; nu consumaţi produse al căror termen de garanţie este expirat.