Atenție! Falsul și uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID 19 constituie infracțiune

331

În cadrul controlului de frontieră, atribuțiile Poliției de Frontieră vizează  executarea verificărilor la intrarea/ieșirea în/din țară, exclusiv în ceea ce privește respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru tranzitarea acesteia. Activitățile specifice de verificare medicală/dispunerea măsurilor de carantină, inclusiv verificarea certificatelor de vaccinare sau a testelor covid, sunt resortul personalului specializat din cadrul Direcției de Sănătate Publică prezent în punctele de trecere a frontierei. 

 

În ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, la nivelul Punctului Poliției de Frontieră Aeroport Oradea au fost identificați cetățeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectați cu virusul COVID 19. Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză.

De la data de 1 iulie, Poliția de Frontieră are în competență verificarea autenticității și valabilității certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulație pe durata pandemiei de COVID 19. În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil și/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situația reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare. 

Recomandăm tuturor cetățenilor care, în viitor, intenționeză să călătorească spre România din țări aflate în zone de risc, să se informeze din surse oficiale cu privire la condițile de trecere a frontierei de stat, cât și cele prin care să dovedească situația epidemiologică. 

În final atragem atenția cetățenilor cu privire la faptul că falsul și uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID 19 constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.