Atenție: CODURI GALBEN și PORTOCALIU de vânt puternic!

1026
Acoperiș luat de vânt Aleșd
Foto ©️ AlesdOnline arhivă

În data de 10 februarie, Administraţia Naţională de Meteorologie  a emis pentru județul Bihor două atenționăriCOD GALBEN, prima valabilă în intervalul 10/02/2020, ora 08:4010/02/2020, ora 14:00 (intensificări ale vântului cu viteze care vor atinge la rafală 55-70 km/h), iar cea de-a doua, valabilă în perioada 10 februarie, ora 14:00 – 11 februarie, ora 20:00, fenomenele vizate fiind: intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 55…65 de km/h și izolat 70…80 km/h., respectiv o avertizare COD PORTOCALIU, valabilă pentru zona înaltă de munte, în perioada 10 februarie, ora 18:00 – 11 februarie, ora 20:00, fenomenele avertizate vizând intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 90…120 km/h și temporar ninsoare viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă bihorenilor evite deplasările pe durata manifestării vântului puternic și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.

Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.

Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Subliniem importanța respectării măsurilor care asigură protecția vieții și a bunurilor populației, reamintindu-vă totodată, faptul că, în județul Bihor, în data de 05 februarie a.c., pompierii militari au desfășurat peste 30 de misiuni de înlăturare a efectelor vijeliei și de gestionare a situațiilor care puneau în pericol cetățenii și bunurile acestora, acoperișurile unor clădiri fiinddeteriorate și mai multe autovehicule avariate de copacii doborâți de vântul puternic sau de elemente constructive din structura acoperișurilor ori a construcțiilor afectate de fenomenele meteorologice periculoase.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.