ATENȚIE: COD PORTOCALIU HIDROLOGIC și COD PORTOCALIU METEOROLOGIC

1119

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu, valabilă pentru zona de munte, în data 25 iunie, între orele 10:00 – 23:00, fenomenele vizate fiind “ averse torențiale, cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.”.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică –Cod Portocaliu, valabilă  în perioada 25.06.2020, ora 12:00 – 26.06.2020, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Ier, Barcău, Crişul și Crişul Negru.

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de fenomenele meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor ca, pe timpul  furtunii, să întrerupă orice activitate în aer liber, să se  adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

​Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri: 

•​Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

•​Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

•​Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•​Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•​În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

•​Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•​Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•​Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•​Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•​Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•​Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.