ATENȚIE: COD GALBEN METEOROLOGIC

1149
Alertă meteo! COD GALBEN DE VÂNT

Având în vedere faptul că joi, 4 februarie, între orele 06.00 – 21.00, județul Bihor se află sub incidența atenționării meteorologice – Cod galben, ce vizează, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, “intensificări temporare ale vântului cu rafale ce vor atinge 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…80 km/h”,

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, recomandăm bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale

Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale!

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis de asemenea o atenționare hidrologică – Cod Galben, valabilă în intervalul 04.02.2021, ora 06:00 – 05.02.2021, ora 18:00, pentru râul Crişul Negru. 

Conform datelor transmise de  Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, atenționarea hidrologică vizează: “Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APӐRARE”.

Reguli de comportare în cazul manifestării  fenomenelor hidrologice  periculoase

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilorurmătoarele măsuri: 

•​Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

•​Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•​Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•​În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

•​Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•​Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•​Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•​Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•​Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•​Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanță sigură  față  de  copaci  sau stâlpi de electricitate.

Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.