27 ianuarie – Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului 

195
Supraviețuitori eliberați de sovietici
Supraviețuitori eliberați de sovietici Foto ©️ wikipedia.org

Data de 27 ianuarie reprezintă Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Porțile celui mai mare lagăr nazist de exterminare Auschwitz-Birkenau au fost dărâmate de armata sovietică, pe 27 ianuarie 1945. Aproximativ 7.000 de prizonieri se aflau în lagăr când au sosit sovieticii. Cei rămași în urmă erau prea slăbiți sau bolnavi atunci când ofițerii naziști SS au forțat aproape 60.000 de prizonieri să mărșăluiască spre vest, pe măsură ce sovieticii se apropiau.

 

Marcarea Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Organizației NațiunilorUnite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.

„Să ne amintim!” Este îndemnul unei rugăciuni evreiești, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată. 

Să nu uităm faptul că femei, copii, bărbați și oameni vârstnici, privați de drepturi, de demnitatea și personalitatea lor, reduși la simple numere, au pierit în lagărele naziste. 

Această lege prevede organizarea de ceremonii, întâlniri și evenimente comemorative și de reflecție, destinate în special (dar nu numai) școlilor și tinerilor. Scopul este să nu uităm niciodată acest genocid. 

Cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului va avea loc, la secția Muzeul Orașului Oradea a Complexului Muzeal al Țării Crișurilor, activitatea „Arta Memoriei”, în cadrul căreia, începând cu ora 12.00, elevilorparticipanți (de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”) li se va vorbi despre semnificația zilei, deportarea evreilor orădeni și opera artistică a unor renumiți pictori evrei.

Se impune să cunoaștem ororile la care au fost supuși evreii orădeni: impunerea legilor antievreiești, ghetoizarea, deportarea și eliminarea lor sistematică în lagărele morții. 

În anul 1944 Oradea a fost pustiită de locuitorii evrei. Din Oradea și împrejurimi au fost deportați 30.000 de evrei. Este necesar să cunoaștem, să ne amintim, să nu negăm!

Educația tinerelor generații trebuie îndreptată spre toleranță și non-discriminare, pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc nicăieri, niciodată!

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.