-2.8 C
Aleşd
miercuri, 8 februarie 2023
AcasăInformatii13 Octombrie - „Ziua Informării Preventive” şi „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului...

13 Octombrie – „Ziua Informării Preventive” şi „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”

Data de 13 octombrie reprezintă o zi cu dublă semnificaţie pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, marcând două evenimente importante: „Ziua Informării Preventive” şi “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

- Publicitate -

Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a raliat iniţiativei derulatela nivel european, stabilind ca în fiecare zi de marţi 13, să fie organizată „Ziua Informării Preventive”. Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile derulate în această zi urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi prin nerespectarea măsurilor de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă şi familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viaţa şi bunurile.

De asemenea, potrivit Rezoluţiei 64/200, din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Activităţile organizate cu această ocazie vizează informarea indivizilor şi comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalităţile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea.

Pentru a marca cele două evenimente, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor desfăşoară de la începutul lunii octombrie, activităţi instructiv-educative pe această linie, la nivelul localităţilor, instituţiilor şi operatorilor economici din întreg judeţul, tematica acestora vizând pregătirea cetăţenilor cu privire la modul de comportare înainte, pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă generate deriscurile existente la nivelul judeţului.

Activităţile sunt organizate şi derulate sub formă de prezentări și exerciții în caz de incendiu, în cadrul sesiunilor de pregătire fiind abordate cu precădere, în această perioadă, teme aferente Campaniilor de informare și educație preventivă a populației R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, “Mai bine previi, decât să nu fii!” fiind distribuite, în acest context, broşuri, afişe şi pliante referitoare la  riscurile care decurg din exploatarea sistemelor de încălzire locală cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile sau din suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice.  

Ținând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetățenilor de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor vizează respectarea regulilor generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:

•​Rămâneţi calmi!;

•​Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi;

•​Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;

​Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la serviciu sau la şcoală.

​Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:

•​Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;

•​Stabiliţi un sistem de comunicare;

•​Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

​Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.

- Publicitate -

Urmărește-ne și pe Google News

- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

32,109FaniÎmi place
1,784CititoriConectați-vă
41CititoriConectați-vă
1,390AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI