11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

133
Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale deschide calendarul sărbătorilor de mediu, la 11 ianuarie, din anul 1997.

În ultimele secole s-a observat o deteriorare accentuată a mediului înconjurător, fapt ce a determinat naturaliștii, oamenii de știință să-și îndrepte atenția către conservarea naturii și a biodiversității. Conservarea pădurilor în România a fost primul pas făcut în acest sens, prin apariția în anul 1881 a primului cod silvic al României, promulgat de Carol I.

Din punct de vedere al biodiversităţii judeţul Bihor deţine: 64 arii naturale protejate de interes national, 29 SCI-uri, 8 SPA-uri si 2 Parcuri Naturale: Parcul Natural Apuseni şi Parcul Natural Cefa.

Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care la primul Congres al Naturaliştilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul şi obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni. Prin Hotărârea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele „Parcului Natural Apuseni” care au dat şi suprafaţa totală de 75.784 ha. Începând cu anul 2004, s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea.

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cel mai mare carst împădurit din România care ascunde aproximativ 1.500 de peșteri, multe dintre acestea fiind în topul speologic național și internațional. Aici se află cel mai înalt portal de peșteră din țară (Cetățile Ponorului) și cel mai mare ghețar subteran din lume (Ghețarul Scărișoara). Lista de superlative poate continua cu cea mai labirintică peșteră (Hodobana), cea mai adâncă peșteră submersibilă (Izbucul Tăuz) și cel mai adânc lac subteran (Peștera Zgurești).

Parcul Natural Apuseni oferă o varietate peisagistică unică în care se dezvoltă o faună și floră bogată. Există aici peste 1.300 de specii de animale, dintre care aproape 150 sunt protejate, iar bogăția floristică este reprezentată de peste 1.550 de specii de plante, din care aproape 100 sunt și ele protejate.

Parcul Natural Cefa are o suprafaţă de 5.002 ha şi reprezintă o arie cu luciu de apă (cca. 700 ha.) şi soluri sărăturoase cu vegetaţie halofilă, unde habitează mai multe specii faunistice de mamifere, păsari, reptile, insecte, unele protejate protejate prin lege.

Parcul Natural Cefa cuprinde rezervaţia naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.