Mamă din Oradea, profesoară în Aleșd pusă să-și mute copilul dacă nu dă bani pentru învățătoare

8450
Mihaela Ichim
Foto ©️ Facebook Mihaela Ichim
 

O mămică din Oradea dascăl la Liceul Teoretic ,,Constantin Şerban” din Aleşd a denunţat umilinţa la care a fost supusă pentru că a refuzat să contribuie financiar la cumpărarea de perdele, a unui alfabetar şi a unui cadou pentru învăţătoare.

Nu de multe ori s-a spus că bună parte din vina pentru ,,coruperea” sistemului educaţional din ţara noastră o poartă părinţii. Din dorinţa excesivă de a fi pe placul dascălilor, ori de a intra pe sub pielea acestora cu banii în plic şi cadourile în braţe, din dorinţa de a-şi etala avuţia şi de a ridica ştacheta snobismlui, părinţii aruncă bani grei pentru cadourile pentru ,,doamna”.

De la obişnuitele atenţii şi daruri simbolice de sărbători, de 8 martie ori de ziua doamnei, s-a ajuns la colecte de sume de mii de lei. Oradea nu face notă distinctă de la acest obicei intrat în ADN-ul părinţilor copiilor din România. Doar că unii au curajul să spună cu voce tare, răspicat, hotărât: NU. Iar aceştia sunt consideraţi, nu de puţine ori, ciudaţi, ori sunt excluşi sau marginalizaţi în grupurile de părinţi.

Nu-ţi convine, pleacă!

O mămică a unei eleve de la o clasă pregătitoare a Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea a fost pusă la zid de ceilaţi părinţi pentru că a refuzat să contribuie la ,,darul” pentru ,,doamna” şi pentru perdelele şi alfabetarul clasei. Ba chiar mai mult, acesteia i s-a spus direct, pe grupul de părinţi al clasei, să-şi mute copila în altă clasă, dacă se opune.

,,Ar fi foarte bine, ca pe viitor, să nu mai avem astfel de discuţii, să vă găsiţi altă clasă unde nu este nevoie, deoarece şi copilul dumneavoastră va învăţa cu acest Alfabetar, şi nu e normal ca unii să contribuie, iar alţii nu. Acum nimeni nu forţează pe nimeni, aşa ar fi mai bine, cu siguranţă sunt clase unde nu e nevoie. Mergeţi acolo!”, a scris un părinte pe grupul de whatsapp al unei clase pregătitoare de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea.

„Nu este corect: altu dă bani, altul nu”, a sărit o altă mămică.

,,Recomandarea mea este să se mute ori să se ducă personal la director să ceară dotarea clasei, să vadă când o va primi”, a îndemnat un alt părinte de pe grup.

Este ilegal şi imoral

Contrariată, Mihaela Ichim, mama elevei şi dascăl la Liceul Teoretic ,,Constantin Şerban” din Aleşd a relatat întâmplarea pe pagina sa de facebook, astfel:

,,Dragi părinți, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. În imaginea de mai jos vedeți reacțiile părinților, ai căror copii sunt în clasă cu fetița mea, la școala Nicolae Balcescu din Oradea. Reacție venită în urma refuzului meu de a da bani pentru cadoul doamnei învățătoare și pentru achiziționarea unor perdele și a unui alfabetar.
Nu am facut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-uri foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului. Dacă eu am putut, și alții pot.
Nu am facut-o, pentru că este illegal ( art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etică al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) şi imoral.
Nu am facut-o, pentru că de ani de zile încercăm să schimbăm țara asta, pentru că ne plângem de indiferența și șpăgile care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul.
Să ajung să fiu “sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu.
AJUNGE! VREAU O ROMÂNIE FRUMOASĂ!”.

Mai mult decât atât, decizia sa de a face publică această situaţie, care din păcate nu este singulară în şcolile din Oradea, a fost criticată de conducerea şcolii şi de reprezentantul Primăriei Oradea în Consiliul de Administraţie al Şcolii Bălcescu.

,,Am fost chemată la școală, de directorul unității de învățământ. La discuție a participat și reprezentantul Primăriei în Consiliul de Administrație a școlii. Printre altele, mi-a adus la cunoștință că prin felul în care am procedat am încălcat articolul 1 din Regulamentul de ordine interioară, aducând prejudicii grave imaginii școlii. Mi-a spus că niciun reprezentant legal al școlii nu a cerut vreun leu și că părinții sunt cei care vor să dea bani, sub formă de donații”, susţine Mihaela Ichim, citată de bihon.ro.

Negări

Directorul şcolii, Gheorghe Troie, se dezice ce aceste acţiuni ale părinţilor şi susţine că şcoala pe care o conduce, o şcoală cu tradiţie în Oradea şi cu rezultate notabile la învăţătură şi chiar la atragerea de fonduri, este atrasă într-un scandal ce nu îi aparţine.

,,Nu au fost solicitate sume pentru fondul clasei de către niciun cadru didactic sau conducerea unității de învățământ. Mai mult decât atât, în cazul de față, nu putem vorbi de acest fond al clasei pentru că nu există. La nivelul unităţii de învăţământ există o asociaţie a părinţilor care nu a avut o astfel de iniţiativă de strângere de fonduri pentru „cadouri”, a precizat directorul Troie, scrie bihon.ro.

Acesta susţine că schimbul de replici al părinţilor din mediul online ,,nu a angajat şi nu angajează în niciun fel unitatea de învăţământ, precum niciun cadru didactic din unitate” şi că discuţiile purtate pe grupul de whatsapp, ies din sfera de competenţă a şcolii.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.