Educația juridică… Legile, pe înțelesul tuturor

513
Educația juridică… Legile, pe înțelesul tuturor

De câțiva ani, la Agora sunt și preșcolari și elevi … o oportunitate de a învăța în aceeași instituție școlară un ciclu sau mai multe… chiar până la absolvirea facultății.

Pentru cei mici, s-a demarat recent un proiect cu valențe educative multiple în formarea personalității, în orientarea școlară și profesională, dar și pentru liniștea și siguranța personală a elevilor noștri, prin introducerea unor cursuri ocazionale de educație juridică la nivel gimnazial.
Prin urmare, studenți ai Facultății de Științe Juridice și Administrative sunt dispuși și chiar încântați să dialogheze și să împărtășească elevilor noțiuni elementare de drept și reguli de conduită, pentru informarea și prevenirea lor.

În acest sens și în acest spirit, prima lecție de educație juridică s-a desfășurat miercuri (22.11.2017), când Ardelean Cristian și Ghiț Florina s-au întâlnit cu elevii din gimnaziu pentru o primă lecție. Din discuțiile purtate cu cei mici, studenții s-au minunat de deschiderea spre cunoaște a elevilor, de interesul manifestat în a afla lucruri noi și chiar de a face dovada cunoștințelor pe care le-au dobândit pe băncile Agorei, prin curricula națională și internațională. De această dată, studenții le-au oferit o nouă perspectivă, o nouă oportunitate, într-un domeniu mai puțin tatonat și cunoscut de ei, în domeniul justiției și dreptății, familiarizându-i cu elemente de bază în drept: răspundere, lege, norme, sancțiune, prevenire, detenție, privare de libertate, Constituție, siguranță, drepturi și obligații. Toate pe înțelesul lor de percepere, apelându-se la exemple și la realitatea concretă din jurul lor. Studenții, experți în jurisprudență, au subliniat măsurile de constrângere pentru persoanele care încalcă legea și prezintă un pericol public; au evidențiat măsurile de prevenire a lor în folosirea nechibzuită a internetului și a siteurilor de socializare.

Printr-o lecție interactivă și captivantă, elevii au aflat de existența legilor care guvernează societatea, care se aplică și care trebuie respectate de toată lumea, indiferent de timp, spațiu sau teritoriu. Studenții au răspuns cu bucurie tuturor întrebărilor, curiozităților și ,,spețelor”.

Studenții Agorei desfășoară astfel de lecții de educație juridică și în alte școli din județ.

Azi, 25 noiembrie 2017, la Târgul Gaudeamus din București, standul Humanitas, începând cu ora 16.30, se va lansa primul manual de educatie juridică publicat de o editură din România: „Legea pe-nțelesul tinerilor”.

Prof. Pașca Laura

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.