1.5 C
Aleşd
joi, 7 decembrie 2023

CONCURSUL PREVENTIV „ȘCOALĂ FĂRĂ VIOLENȚĂ”

Mesaje preventiv originale și scenete preventive, create și interpretate cu talent de liceenii bihoreni, îndrumați de polițiștii de prevenire, în cadrul concursului regional „Școala fără violență”.

- Publicitate -

Joi, 4 aprilie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea s-a desfășurat cea de-a treia ediție a etapei județene a concursului preventiv regional „Școala fără violență”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea.

Peste 100 de elevi și profesori din nouă unități școlare din județul Bihor au regizat și și-au jucat rolurile în mici scenete, prin care au adus în atenția publicului forme ale violenței, în special bullying-ul, cyberbulying-ul, violența verbală și consecințele acestora, au identificat ipotetice situații problematice și au oferit soluții concrete și pozitive pentru gestionarea acestora.

Cu bucuria și entuziasmul specifice vârstei, tinerii și-au transmis mesajele preventive combinând educația cu arta teatrală, cu muzica și sportul, pasiuni ale tinerei generații.

Reprezentațiile copiilor au reușit să aducă atât buna dispoziție în rândul spectatorilor, cât și să transmită, cu seriozitate și sinceritate, mesajele create special pentru acest concurs.

În cadrul primei probe a concursului, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat mai multe momente artistice, care au oglindit atitudinea adolescenților față de realitatea din viața de zi cu zi. Prin intermediul acestor momente artistice, elevii și-au exprimat creativitatea, originalitatea și exuberanţa, demonstrând că au și talent actoricesc.

În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Violența are mii de chipuri! Învață să le recunoști!”, „Povestea de viață a Julietei”, „Violența face victime, bunăstarea…prieteni!”, „Schimbarea e în noi! Să spunem stop violenței!”, „În spatele cuvintelor!”, „Fără violență, totul va fi bine!”, „O minte înțeleaptă exclude violența!” .

Cea de a doua probă a concursului a constat în realizarea unui afiș cu mesaj preventiv. Juriul a analizat modalitățile prin care concurenții au promovat ideile de nonviolență prin intermediul imaginii, graficii, prin culorile folosite și mesajelor folosite.

Școlile implicate în concursul preventiv „Școala fără violență”, în acest an, sunt: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca și Liceul Tehnologic nr.1 Dobrești.

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, echipajului de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea și elevilor de la Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș.

Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic” a fost acordat echipei Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, premiul pentru „Cel mai bun afiș” a revenit echipei Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, iar premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv” a fost acordat Liceului Tehnologic nr.1 Dobrești.

Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ocupantele primelor trei locuri pe județul Bihor vor participa la faza regionala a acestui concurs, care va fi organizată în municipiul Oradea, în perioada 17 – 19 mai a.c..

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,498FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI