Ziua națională a portului popular, de mare succes, la Beiuș

454
port-popular-beius-cjcpct-bihor_2

Duminică, 13 mai 2018, a avut loc evenimentul ”Ziua națională a  portului popular” la Beiuș, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborare cu Primăria Municipiului Beiuș.

 

S-a desfășurat aici o paradă a portului popular, unde a putut fi apreciat, la superlativ, portul popular specific subzonelor Crișului Repede și a Crișului Negru,  care a încântat prin autenticitate și distincție, fiind bine selectat și pus în valoare de  ansamblurile prezente la eveniment: Ansamblul ”Floarea Borodului” din Borod, Ansamblul ”Codrenii Bihorului” din Roșia, Taraful ”Dor bihorean” din Beiuș, precum si Ansamblul ”Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș.

De remarcat a fost și faptul că la aceest eveniment de o mare însemnătate, pe lângă ansamblurile prezente, un număr de peste 100 spectatori au fost și ei surprinși purtând costum popular, ceea ce face ca organizarea acestui eveniment să fie una încununată de succes, scopul acestei  manifestări fiind atins.

Străzile Beiușului au fost împânzite vreme de câteva minute bune, de frumos, de autentic și de tradiție, amintindu-ne, așadar, de faptul că România, și Bihorul îndeosebi este o zonă în care costumul popular ne reprezintă ca nație, fapt pentru care, data de 13 mai 2018 poate fi considerată o zi de mare bucurie si însemnătate.

Alături de parada portului popular, a avut loc și un spectacol folcloric, la care au luat parte aceiași membii ai ansamblurilor amintite, care și-au expus și scos în evidență costumele autentice cum au știut mai bine, prin cântec, joc și voie bună.

Așadar, ”Ziua națională a portului popular”  de la Beiuș, a fost un eveniment cu încărcătură emoțională deosebită, eveniment ce s-a bucurat de succes, acest lucru putând fi observat pe chipurile spectatorilor, a participanților, dar și a organizatorilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.