Luni, 17 aprilie, în cadrul celei de-a treia ediţii a Zilelor Bihorului, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, a avut loc vernisajul expoziţiei Primăvara Reîntregirii. O adevărată lecţie de istorie, care prezintă amănunte inedite din perioada 1918-1922, expoziţia le este dedicată şi elevilor care au început Săptămâna Şcoala Altfel.
În deschiderea vernisajului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor a făcut o scurtă descriere a expoziţiei, atrăgând atenţia că „Primăvara Reîntregirii” are scopul de a contextualiza Unirea din 1918, şi evoluţia evenimentelor din Bihor, evenimente care de obicei nu sunt prezentate în raport cu realităţile europene.
„Se ştie că în 19 şi 20 aprilie 1919 s-a împlinit de facto Unirea, iar expoziţia noastră contextualizează fenomenul care s-a amplificat după 1 decembrie 1918. O parte dintre panourile din expoziţie sunt dedicate lui Nicolae Coroiu, participant în Primul Război Mondial, în timp ce altele ne arată realitatea netrucată a bucuriei cu care Armata Română a fost primită în Oradea”, a spus Aurel Chiriac.
Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prezent de asemenea la vernisaj, a reamintit că, după decembrie 1918, o parte din Crişana şi Satu Mare nu s-au aflat pe harta noii Românii, iar Oradea a fost eliberată abia în luna aprilie a anului 1919. În schimb, o realitate istorică locală este că în Oradea comunităţile române, maghiare şi evreieşti comunicau foarte bine, iar înţelegerea era evidentă şi la nivelul autorităţilor locale.
„Generalul Traian Moşoiu a fost întâmpinat cu bucurie la intrarea în Oradea din mai multe motive. În primul rând, aici nu mai venise un lider român important de la Mihai Viteazul. În al doilea rând, timp de un an, Oradea s-a aflat sub regimul comunist comandat de Budapesta. Ori confiscarea proprietăţilor, comunizarea, propaganda bolşevică nu era nici pe placul maghiarilor, nici pe placul românilor, nici pe al evreilor”, a explicat Gabriel Moisa.
Continuare Sursa: Crisana