Verificați, curățați și reparați coșurile de fum! Incendii în Diosig, Oradea și Cotiglet, provocate de coșurile de fum

107
Incendiu în Diosig
Foto ©️ ISU Bihor

Vineri, 19 februarie, pompierii militari din cadrul Stației Săcueni au intervenit pentru stingerea unui incendiuizbucnit, cel mai probabil din cauza coșului de fum necurățat de funingine, la acoperișul unei case din localitatea Diosig.

Incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, echipajele de pompieri limitând pagubele la circa doi metri pătrați de acoperiș.

În urmă cu o zi, echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea au gestionat două evenimente similare, acționând pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse tot din cauza coșurilor de fum, la acoperișul unei case de pe strada Ivany Odon din Oradea, respectiv la podul unei locuințe situate în Cotiglet, comuna Ceica.

În ambele situații, forțele de intervenție au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la încăperi, salvând bunuri de o valoare considerabilă.

În urma incendiului izbucnit la locuința din Oradea,pagubele înregistrate au constat în circa 50 de metri liniari scândură din structura podului și aproximativ 5 metri pătrați acoperiș, iar ca urmare a evenimentului produs în Cotiglet, au ars circa 12 metri pătrați scândură din structura podului.

Siguranţa NU e un joc de noroc!

La nivelul județului Bihor, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. ” Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.

Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

Având în vedere frecvența ridicată a incendiilor generate de coșurile de fum în această perioadă, reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate. 

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.