Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge, în cursul nopții, la frontiera cu Ungaria

3136
viiturii de pe Crișul Negru

Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge, în cursul nopții, la frontiera cu Ungaria. Viitura se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, în amonte de stația hidrometrică Zerind, în condiții de siguranță. 

Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă.

​În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie), s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp. 

COTE DEPĂȘITE ora 11:00:

 • Pe Crișul Alb, la stația hidrometrică Gurahonț (Jud. Arad) este depășită Cota de Inundații cu 11 cm;
 • Pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Talpoș (Jud. Bihor) este depășită Cota de Pericol cu 2 cm.
 • La stația hidrometrică Tinca, de pe Crișul Negru, cota este în scădere, în prezent fiind cu 51 de cm sub Cota de Pericol.

Debitele râurilor sunt variabile și se mențin peste medii:

 • Crișul Alb/ stația hidrometrică Chișineu-Criș, Jud. Arad / debit de 62,45mc/s față de normalul de 24,3mc/s;
 • Crișul Negru/ stația hidrometrică Zerind, Jud. Arad/ debit de 157,6m/s față de normalul de 30,6mc/s;
 • Crișul Repede/ stația hidrometrică Oradea, Jud. Bihor/debit de 76,4mc/s față de normalul de 33,2mc/s;
 • Barcău/ stația hidrometrică Sălard, Jud. Bihor/ debit de 8,6mc/s față de normalul de 6,2mc/s.
 • Volumul în acumulări este de 181 mil.mc apă.

​Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au intervenit în aceste zile, cu utilaje și materiale, pe râurile Crișul Negru, Crișul Pietros și Valea Roșie, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, s-au folosit peste 2000 de saci și 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor, respectiv consolidarea malurilor. 

Specialiștii sunt pe teren și monitorizează situația hidrologică, precum și starea digurilor și sunt pregătiți să intervină, în continuare, cu toate echipamentele din dotare, acolo unde situația o va impune.​

​Codul Roșu pe Crișul Negru a fost prelungit până astăzi, la ora 12.00, conform avertizării hidrologice emise de INHGA.

De asemenea având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologică din data de 20.05.2021 ora 12:00 – 22.05.2021 ora 12:00 după cum urmează:

 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Alba)

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.