Un bărbat a suferit răni grave, după ce a adormit cu țigara în mână

516
Pompieri încediu
Foto ©️ ISU Bihor

În după-amiaza zilei de joi, 22 aprilie, un localnic din Tinca a suferit arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală, după ce lenjeria de pat și hainele i s-au aprins de la țigara cu care adormise în mână.

Nefericitul eveniment a fost sesizat în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 19.00, de către aparținătorul victimei, care a solicitat intervenția echipajelor medicale,precizând totodată, că reușise să stingă incendiul înainte de a se propaga la mobilier și la celelalte obiecte din încăpere.

Pentru salvarea victimei, inspectoratul a mobilizat de urgență, la adresa indicată, echipajul de pompieri militari paramedici al Gărzii de Intervenție Tinca și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

Ajuns cu operativitate la fața locului, echipajul de pompieri militari a acordat primul ajutor calificat victimei, în vârstă de 64 de ani, care a suferit arsuri de gradele II și III, la nivelul capului, toracelui, abdomenului și membrelor superioare, după care l-a predat echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.

Măsuri de prevenire a situațiilor de urgențăprovocate de fumat

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimentenedorite, soldate cu persoane rănite și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, pompierii militari bihorenireamintesc cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat: 

• Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu;

• Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă; 

• Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

• Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

• Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile.