25.3 C
Aleşd
marți, 23 iulie 2024
Blue Container Aleșd

Tăiere de panglică la înălțime. Un noul traseu de via ferrata, în Pădurea Craiului

Noul parcurs de via ferrata, din cheile Cuților, comuna Roșia, va fi inaugurat vineri, 26 martie 2021, ora 11:00. Din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei, evenimentul va avea loc doar în prezența autorităților, a reprezentanților presei și a organizatorilor.

Traseul de via ferrata din cheile Cuților are o lungime de 270 de metri și două variante de parcurs. O parte a lui trece printr-o peșteră, aflată pe versantul drept al văii.

Podul indian, care leagă cele două secțiuni de cățărare, este lung de 33 de metri și traversează cheile la o înălțime de 35 de metri.

Noul parcurs de via ferrata, din cheile Cuților, comuna Roșia

Valoarea totală a investiției este de peste 12.000 de euro.

Din aceștia, aproximativ 6.000 de euro reprezintă materialele și uneltele folosite, sumă acoperită de Agenția de Management al Destinației Bihor, 1.500 de euro sunt banii atrași de la operatorii turistici din zonă: Aventura Trekking, Apuseni Experience, Adventure Center Transilvania, Tradițional Casa, pensiunea Dorel Codoban, Ladolina Camp, pensiunea Roșia, pensiunea Panorama, pensiunea Valea Topliței, Pensiunea Ancica, Alpin Expe, sub formă de sponsorizare. Echipa Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, coordonată de președintele Pinter Istvan, a creionat traseul, stabilindu-i și principalii parametri tehnici.

Proiectul în sine a fost realizat, benevol, de alpinista Cristina Ianc, prin intermediul Travel Guide Romania, și pus în operă de SC În Spirit Arhaic SRL.

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Primăria Comunei Roșia au suportat cea mai mare parte din costurile ce reprezintă manopera, în sumă totală de 4.000 de euro.

Administrația comunei Roșia a contribuit și la reamenajarea traseului din chei, servicii de transport materiale, mână de lucru.

Tudor Rus, Lucian Frențiu și Deziderul Szabo sunt alpiniștii care au lucrat, sute de ore, la înălțime, adeseori în condiții grele, de iarnă, pentru a fixa, în rocă: scoabe, bride de siguranță, cabluri și ancore.

Acest nou obiectiv turistic al județului Bihor n-ar fi existat fără încrederea pe care a investit-o în el Răzvan Dumbravă, cel care a susținut proiectul în cadrul Agenției de Management al Destinației Bihor.

S-au împlicat și numeroși voluntari din localitate, mobilizați de Asociația Orizont Verde. Dar, mai ales, această nouă atracție turistică n-ar fi fost posibilă fără colaborarea dintre Agenția de Management al Destinației Bihor, Primăria comunei Roșia și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că Destinația Pădurea Craiului este finanțată prin intermediul Programului „Green Entrepreneurship” – Dezvoltarea Destinațiilor de Ecoturism din România, un program al Romanian – American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Considerat de Paul Iacobaș, președintele C.A.P.D.D. Bihor, „una din cele mai importante realizări ale ultimilor doi ani, în destinația Pădurea Craiului”, acest proiect are meritul de a fi pus laolaltă o sumedenie de resurse materiale și umane, într-un parteneriat fără precedent. „Mi-aș dori ca această colaborare să devină un model de bune practici pentru toți actorii din Pădurea Craiului, publici sau privați, un model replicat la nivelul întregii destinații de ecoturism”, a mai afirmat Paul Iacobaș, cel care a reușit să coordoneze toată această desfășurare de forțe.

Noua atracție turistică va fi deschisă publicului, cel mai probabil, începând cu primul weekend al lunii aprilie.

Până la debutul sezonului turistic, pe poteca de drumeție din cheile Cuților, vor fi reamenajate punctele de belvedere către: Stanul Gurgoiat, Piatra Lată și mina Pleș.

Se caută soluții în vederea amenajării unei parcări, la marginea satului Ponița, și pentru deschiderea unui centru de închiriere a echipamentului de via ferrata.

De asemenea, sunt căutați tineri, din localitate, dornici să devină ghizi ai noului traseu de aventură.

Pădurea Craiului este parte a rețelei naționale destinațiilor ecoturistice din România și, totodată, zona cu cea mai diversificată ofertă pentru turismul de aventură din Munții Carpați: speoturism, alergare montană, cicloturism, via ferrata, alpinism, drumeție, rafting etc.

 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

35,928FaniÎmi place
1,733CititoriConectați-vă
986CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,620AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI