Se scot la licitație serviciile de proiectare pentru „Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii din municipiul Oradea”, etapa I și II

50
 

Primarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă de azi, 27 mai, detalii despre stadiul unui proiect important pentru municipiul Oradea: „Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii din municipiul Oradea”,etapa I și etapa II.

„Serviciile de proiectare pentru aceste proiecte au fost depuse spre finanţare prin intermediul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020, printr-un proiect în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest 2014 – 2020, tocmai pentru a avea pregătite documentații tehnico-economice pe care să le depunem spre finanțare prin intermediul Programelor operaționale din perioada 2021 – 2027. Astfel, caietele de sarcini pentru achiziţia serviciilor de proiectare au fost predate către Serviciul Achiziţii Publice, urmând ca undeva săptămâna viitoare să fie postate pe SEAP”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea achiziției pentru serviciile de proiectare pentru cele două etape (I+II) este de cca 1,6 milioane lei, respectiv: 781.614,71 lei (fără TVA) pentru „Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii din Municipiul Oradea – etapa 1”  și tot 781.614,71 lei (fără TVA) pentru „Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii din Municipiul Oradea -etapa 2”.

Coridorul de mobilitate Magheru  Republicii, etapa 1

Prima etapă a proiectului vizează zona dintre Pasajul Magheru, deja realizat, până după Magazinul Crișul. Prin acest proiect se va crea o undă verde pentru tramvai, prin realizarea unui pasaj subteran în intersecția dintre B-dulMagheru, str. Republicii, str. Brașovului și str. Louis Pasteur (zona Magazinului Crișul). De asemenea, se vareabilita suprafața rutieră și trotuarele aferente B-duluiGen. Magheru, de la Magazinul Crișul până aproape de Podul Dacia (exceptând zona unde s-au executat deja lucrări pentru Pasajul Magheru).

În această zonă, tramvaiul va veni de pe Magheru și va intra în subteran prin pasajul care se va crea în intersecția din zona Magazinului Crișul.

Totodată, se va analiza necesitatea realizării unui pasaj pietonal în zona Magazinului Crișul, care să subtraverseze sau supratraverseze strada Republicii.

Tot în cadrul acestui proiect se dorește reabilitarea piațetei pietonale din Bd. Magheru, crearea/modernizare de stații de tramvai și autobuz, modernizarea rețelei de utilități, plantarea unor aliniamente de arbori specifici bulevardelor, amplasarea de mobilier urban, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete etc. De asemenea, se va avea în vedereînlocuirea stâlpilor de susținere a firului de contact la tramvaie și a stâlpilor de iluminat.

Coridorul de mobilitate Magheru  Republicii, etapa 2

A doua etapă a proiectului vizează zona cuprinsă între Magazinul Crișul și Gara Oradea. În această etapă se urmărește crearea de undă verde pentru tramvai prin realizarea unui pasaj subteran în zona stației de cale ferată Gara Centrală Oradea (situată în zona intersecției dintre Piața București, str. Republicii, str. Ștefan cel Mare și str. Berzei). Astfel, traficul rutier va intra prin subteran, iar tramvaiul va circula deasupra. 

Proiectul mai prevede reamenajarea zonei stației de cale ferată Gara Centrală Oradea, prin crearea unei piațete publice deasupra pasajului subteran rutier, creare unei zone intermodale în Piaţa București (nod de transport feroviar, tramvaie, autobuze regionale, autobuze OTL, taxi).

Tot în această etapă se va reabilita suprafața rutieră și trotuarele aferente străzii Republicii de la Magazinul Crișul până în zona Gării Centrale, se vor crea noi parcări pentru a deservi această zonă, se vor crea/moderniza stații de tramvai și autobuz, se vor planta aliniamente de arbori specifici bulevardelor (în zonele unde este posibil), se vor moderniza rețelele de utilități, se vor înlocui stâlpii de susținere a firului de contact şi a stâlpilor de iluminat, se va amplasa mobilier urban, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete etc.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.