S-a lansat platforma civică pentru pacienți FarmacistiiSolidari.ro

203

În seara zilei de 25 Aprilie, 2020 a avut loc lansarea platformei naționale Farmacistii Solidari https://www.farmacistiisolidari.ro/. Inițiativa FARMACIȘTII SOLIDARI a fost creată de o echipă civică formată din clujeni și orădeni în contextul crizei generate de Coronavirus, cu scopul de a ajuta oamenii să-și găsească online, mai ușor și mai rapid, farmaciile din orașul lor care au pe stoc medicamentele de care au nevoie. 

În acest mod, inițiatorii speră să reducă expunerea persoanelor vulnerabile la aglomerația din spațiile publice, dar mai ales din farmaciile de pretutindeni. De asemenea, se va monitoriza atent deficitul de medicamente greu de găsit, precum Euthyrox, Siofor, Plaquenil și altele. 

Cei care îi vor ajuta pe cetățeni să își găsească mai rapid medicamentele, cu sfaturi avizate și dacă vor dori, le vor facilita transmiterea unei rețete electronice –  sunt farmaciștii voluntari înscriși în această rețea națională.

,,Dorim să mulțumim pe această cale farmaciștilor din toată țara care au răspuns atât de rapid apelului nostru și au ales să-și aloce voluntar câteva minute pe zi pentru a oferi un plus de ajutor pacienților. Până în acest moment, avem câteva sute de farmaciști înscriși la nivel național în rețea.” subliniază Raluca Radu, unul dintre coordonatorii proiectului. 

,,De asemenea, dorim să lansăm un apel către farmaciștii de pretutindeni care nu s-au înscris încă, dar care doresc să-și ajute comunitatea, că pot să se alăture oricând în  continuare:.,, Ei sunt cei care, împreună cu medicii și alte categorii de profesioniști, joacă zilele acestea un rol critic în societate și pot fac o diferență uriașă în viața pacienților.”

,,Sunt farmacist de mai bine de zece ani și am decis sa mă implic în proiectul Farmaciștii Solidari pentru ca o consider o soluție modernă și de actualitate, în special în aceasta perioada dificila pe care o parcurgem” declara Raluca Simona Coldea, farmacista implicată în crearea platformei.,, Am încredere în colegii mei, în valorile pe care le impartasim si îmi doresc să ajutăm împreună mai mult comunitatea în care trăim. De aceea fac un apel spre farmaciștii din toata tara să se alăture inițiativei noastre!’’

Cum funcționează platforma?

Cetățenii care  doresc să caute un medicament, trebuie, mai întâi, să intre pe site-ul FarmacistiiSolidari.ro și să completeze  datele personale solicitate și cele referitoare la medicamentul respectiv.

Cererile lor vor fi apoi transmise printr-o notificare tuturor farmaciștilor solidari care activează în orașul respectiv. Aceștia vor verifica dacă farmacia lor are pe  stoc medicamentul solicitat, iar dacă acesta există, îl vor anunța pe pacient printr-un mesaj.

,,Astfel, pacientul se va putea deplasa direct la cea mai apropiată farmacie care are disponibile medicamentele necesare, fără să mai fie nevoit să bată străzile și să ia farmaciile la rând, expunandu-se inutil.

Mircea Pop din Oradea alături de colegul sau Andrei Suciu, sunt cei care au coordonat componenta IT, dezvoltarea tehnica a aplicației: ,,În contextul COVID-19, am dorit sa dezvoltăm împreună cu Andrei Suciu o aplicație web care să faciliteze informația dintre farmaciștii din toată țara și pacienți, pentru a evita drumurile multiple prin oraș și aglomerările în farmacii. În plus, vom monitoriza cererea integrală pentru medicamentele greu de găsit la nivel național și vom informa public și periodic acest aspect, în speranța că se vor remedia problemele înainte să mai escaladeze.”

Platforma Farmaciștii Solidari este o inițiativă civică implementată în regim de voluntariat de către o echipa formată din tineri profesioniști din Oradea și Cluj cu background-uri în domenii precum: IT, design, cercetare, comunicare și farmacie. Structura acesteia a fost îmbunătățită continuu în urma consultărilor cu farmaciștii și alți specialiști din domeniu, astfel încât să răspundă nevoilor reale ale utilizatorilor, într-un mod cât mai simplu, eficient și transparent.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.