Razie în Marghita: au fost confiscate țigarete netimbrate, bani proveniți din vânzarea acestora și parfumuri posibil contrafăcute

113

Miercuri, 10 februarie, în intervalul orar 09.00 – 14.00, polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Marghita, alături de polițiștii Serviciului de Ordine Publică, de cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, de polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat pe raza circumscripției judiciare Marghita, împreună cu jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a actelor ilicite de comerț, pentru prevenirea și combaterea răspândirii noului coronavirus și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunităților locale.

În cadrul amplei acțiuni, în care au fost implicați 53 de polițiști bihoreni și reprezentanți ai unor instituții de aplicate a legii, au fost legitimate 185 de persoane, au fost verificate 113autovehicule, au fost verificate 33 de societăți comerciale și 7 agenți de pază.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 103 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 44.360 de lei, au fost reținute 5 certificate de înmatriculare, 2 permise de conducere și au fost constatate 2 infracțiuni. 

De asemenea, au fost confiscate 1.000 de fire de țigarete netimbrate, în valoare de 600 de lei, 10 parfumuri și un telefon mobil, posibil contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 3.500 de lei și au fost confiscați 569 de lei, reprezentând bani nefiscalizați.

Din totalul sancțiunilor aplicate, 52 (16.320 de lei) au fost pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier, alte 36(16.000 de lei) au fost la Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, o sancțiune (2.000 de lei) a fost aplicată potrivit prevederilor H.G. nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, 2 sancțiuni (200 de lei) au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 333/2003una (2.000 de lei) la O.U.G. nr.28/1999privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și 2 (1.440 de lei) la H.G. nr.984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor,iar 9 (6.400 de lei) potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Astfel, în urma controlului efectuat la un agent economic din localitatea Vărzari, județul Bihor, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice împreună cu polițiștii din Marghita au descoperit în incinta unității comerciale 1.000 de țigarete (50 de pachete) netimbrate și timbrate nelegal, care erau ascunse într-un frigider și sub un fotoliu. 

De asemenea, au fost descoperiți 569 de lei, bani nefiscalizați, în legătură cu care există suspiciunea că ar proveni din comercializarea de țigarete din contrabandă.

Atât țigaretele nemarcate, cât și suma de bani, au fost ridicate în vederea confiscării speciale.

Pentru cei 569 de lei nefiscalizați, agentul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor O.U.G. nr.28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În ce privește țigaretele nemarcate, polițiștii din Marghita au întocmit dosar penal în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita.

De asemenea, în jurul orei 10.15, pe strada Republicii din Marghita, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Marghita împreună polițiști locali din aceeași localitate au depistat doi bărbați de 35 și 34 de ani, ambii din municipiul Oradea, în timp ce dețineau 10 recipiente cu parfum, de diferite mărci și un telefon mobil, bunuri pe care le ofereau spre vânzare și a căror proveniență nu a putut fi dovedită cu acte.

Articolele de parfumerie, de diferite modele și gramaje, purtau însemnele și inscripțiile unor mărci consacrate, fiind susceptibile a fi contrafăcute. 

Produsele, în valoare de aproximativ 3.500 de lei, au fost indisponibilizate și ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi expertizate în vederea stabilirii caracterului de originalitate, precum și pentru stabilirea prejudiciului total cauzat titularilor de drepturi.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.