Protest al avocaților bihoreni în fața Palatului de Justiție din Oradea (video)

632
Protestul avocaților din Bihor
Foto ©️ bihorjust.ro

Mobilizare masivă a avocaților bihoreni, miercuri, la amiază, în fața Palatului de Justiție din Oradea. Aproximativ de 100 de avocați din cadrul Baroului Bihor au protestat față de precedentul periculos pe care condamnarea avocatului Robert Roșu îl constituie pentru libertatea exercitării profesiei de avocat.

”Timorarea apărării duce la abuz”, ”Apărarea nu e un delict de opinie” ori ”Dreptul la apărare e garanția democrației” au fost câteva dintre mesajele afișate de avocații care au înfruntat frigul și ploaia și s-au întâlnit, la amiază, în fața Palatului de Justiție din Oradea, scrie bihorjust.ro.

Publicată de BihorJust.ro pe Miercuri, 14 aprilie 2021

„S-a creat un precedent periculos pentru libertatea exercitării profesiei de avocat, pentru actul de justiție și pentru statul de drept. Din păcate, s-a ajuns la condamnarea unui avocat pentru că și-a exercitat cu bună credință profesia și și-a apărat clientul într-o cauză în care nu erau șanse suficiente de reușită, însă, cu toate acestea, a reușit să obțină o soluție favorabilă clientului său. S-a ajuns la audierea avocaților ca martori în dosarele clienților, s-a ajuns la încălcarea autorității de lucru judecat, a hotărârilor definitive și irevocabile, s-a ajuns la audierea judecătorilor din aceste dosare penale pentru a se dovedi o netemeinicie a hotărârilor definitive și irevocabile. Colegii mei sunt nemulțumiți că se creează un precedent periculos pentru noi, pentru profesia noastră. Există riscul ca oricare dintre noi să fim condamnați pentru că ne exercităm în condiții de legalitate profesia de avocat. Nu dorim să protestăm pentru condamnarea unui coleg al nostru în mod expres, ci să tragem un semnal de alarmă față de un precedent periculos pentru întregul corp al avocaților”, a declarat avocatul Adrian Stancu, decanul Baroului Bihor potrivit aceeași surse.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.