16.5 C
Aleşd
sâmbătă, 2 decembrie 2023
 

Participare scăzută la depistarea cancerului de col uterin

Pentru anul 2016 Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 180.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin.

- Publicitate -

Din fondurile alocate în acest an ar putea beneficia de testare citologică Babeş-Papanicolau 2438 de femei din judeţul Bihor, din grupa de vârstă 25-64 ani.
Programul menţionat se desfăşoară prin reţelele de screening organizate de două spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Pelican, ambele spitale au realizat în primele nouă luni din acest an testarea 810 femei din judeţul Bihor (reprezentând doar 33% din numărul de teste pentru care există fonduri alocate).
Buna desfăşurare a depistării precoce active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure în continuare consilierea şi informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cabinetele de obstetrică-ginecologie din reţeaua proprie.
Este foarte importantă dorinţa şi voinţa femeilor elibigile, cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani, să participe la testarea citologică efectuată gratuit în urma îndrumării efectuată de medicul de familie prin completarea unui formular de screening.
Precizăm că sunt fonduri suficiente pentru screening şi invităm populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin.

Dr.Daniela Rahotă, Director executiv al DSP Bihor

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,473FaniÎmi place
1,747CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI