Agenția de Management al Destinației Bihor organizează o nouă ediție a evenimentului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn”, sâmbătă, 28 octombrie, 2017. Este din nou o zi de pedalat în zona munților Codru Moma, destinație turistică pe raza comunelor Lazuri de Beiuș și Tărcaia.
Traseul propus este în circuit are o lungime de 23 de kilometri, de dificultate medie. 60% din acest circuit este pe asfalt, 30% pe drum forestier, iar 10% pe drum agricol. Pe o porțiune de circa 800 de metri este o urcare pe drum neasfaltat cu înclinație cuprinsă între 10%-15%. Această variantă de traseu este recomandată pentru bicicletele de tip mountainbike.
În caz de precipitații traseul va fi parcurs în totalitate pe asfalt pe o distanță de 24 de km, iar dacă vor avea loc schimbări majore în ceea ce privește vremea, tura va fi amânată. În aceste condiții, traseul poate fi parcurs cu orice tip de bicicletă.
Deplasarea din Oradea până la Lazuri de Beiuș și retur se va face contra sumei de 30 de lei, cu un autocar de 50 de locuri, la care este atașată o remorcă cu o capacitate de 25 de biciclete, iar restul de 25 vor fi transportate separat cu ajutorul unei camionete. Agenția de Management al Destinației Bihor vă invită să completați următorul formular de înscriere la adresa: https://goo.gl/forms/eRJO1sLDnieVh9bc2, valabil până vineri 27 octombrie ora 12.
Biletul va putea fi achiziționat în ziua evenimentului. Urcarea în autocar se face pe baza listei de înscriere, iar persoanele care au optat pentru autocar și nu sunt prezente pierd locul, în favoarea altor doritori prezenți. Autocarul pornește din fața Universității Oradea la ora 7,45, iar întoarcerea din Lazuri de Beiuș este programată la ora 18,45.
Startul celei de-a VIII-a ediții a evenimentului cicloturistic ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă” se va da din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș la ora 10.
Pe parcursul zilei vor fi vizitate patru monumente istorice: biserica de lemn din Totoreni “Adormirea Maicii Domnului”, biserica de lemn ”Înălțarea Domnului” din Hinchiriș, biserica de lemn din Mierag „Adormirea Maicii Domnului” și biserica de lemn ”Pogorârea Sf. Duh” situată în comuna Lazuri de Beiuș. De asemena va fi organizată și o vizită la cea mai vârstnică persoană din comuna Lazuri de Beiuș, un adevărat ”tezaur viu” al satului Cusuiuș. La fiecare oprire vor fi degustate produse tradiționale de sezon și vor fi puncte de hidratare.
AȘEZĂMÂNT RELIGIOS CU FUNCȚIE DE JUDECATĂ
Biserica de lemn din Totoreni este una dintre cele mai interesante edificii religioase din zona Beiușului. Prispa de pe latura sudică a naosului, numită de localnici perindele a fost folosită în trecut ca „loc de detenție”. Astfel în opinia cercetătorilor perindelele amintesc de o altă funcție decât cea religioasă, cea de loc de judecată, pe care o avea biserica. În județul Bihor mai există 2 astfel de biserici, la Boianu Mare și la Beznea.
BISERICA DE LEMN DIN LAZURI DE BEIUȘ
Biserica a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute, prima probabil în evul mediu iar cea din urmă probabil în secolul 18. Data ridicării bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș nu este clară din lipsa izvoarelor istorice sau a unei inscripții. Construcția de lemn indică două etape de construcție. Potrivit site-ului wikipedia ”din cea mai veche perioadă datează altarul și biserica bărbaților, care împreună rezumă planul inițial al unei biserici arhaice de tipul celei de la Putna”.
BISERICA DE LEMN DIN HINCHIRIȘ
Anul ridicării bisericii de lemn din Hinchiriș nu se cunoaște. Este posibilă ridicarea ei în prima jumătate a secolului al XVIII-lea sau chiar mai devreme, spre sfârșitul secolului al XVII-lea.
Biserica actuală a fost strămutată de pe un alt loc. Conform tradiției, locul ei inițial a fost pe dealul Bogojeștilor. Momentul mutării poate fi cel al alinierii satului pe vatra sa actuală, la 1773. După mutare ar fi apărut firesc necesitatea de a repicta biserica, ceea ce pare să se fi întâmplat în anul 1776, conform inscripției de pe ușile diaconești, „Anno Domini 1776” (sursa wikipedia).
BISERICA DE LEMN DIN MIERAG
Așezată în mijlocul cimitirului, vechea biserică de lemn din Mierag își primește și acum credincioșii și vizitorii. ”A înlocuit la momentul edificării ei, o altă biserică de lemn, probabil prea bătrână pentru a mai merita a fi reparată, deși la 1 mai 1748, locuitorii satului Mierag și cei ai Tărcăiței vecine, primesc o jumătate de maje de fier, pentru biserică” se arată în lucrarea Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română de Oradea.
De dimensiuni mici spre medii, biserica prezintă planimetria obișnuită. Printr-un frumos portal situat pe latura de sud a bisericii, se ajunge în pronaosul lăcașului de cult. Potrivit profesorului Aurel Chiriac, ușile altarului au fost pictate în anul 1793 de către renumitul meșter popular David Zugravu, de la Curtea de Argeș.
CIRCULĂM RESPONSABIL
Grupul de bicicliști este coordonat pe tot parcursul traseului și este însoțit de o mașină de asistență tehnică. Organizatorii recomandă ca persoanele sub 14 ani să fie însoțite de cel puțin un părinte (sau cel puțin o rudă) care să Ie supravegheze, iar persoanele peste 14 ani să dețină asupra lor un act de identitate.
Este necesar ca toți turiștii să poarte pe tot parcursul traseului cască de protecție omologată, vestă reflectorizantă și să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, doar în cazul în care vehiculul are montat în fața sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în fața cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Participanții sunt rugați să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă și să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt.
Organizatorii evenimentului sunt Agenția de Management al Destianției Bihor, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Unanimis Oradea și primăria comunei Lazuri de Beiuș.