O bucătărie a luat foc din cauza unui aragaz

770

În seara zilei de miercuri, 4 noiembrie, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Săliște de Beiuș, comuna Budureasa.

 

​Pentru gestionarea evenimentului, sesizat prin numărul unic 112, în jurul orei 20.40, la adresa menționată de apelant s-au deplasat de urgență, echipajele Secției de Pompieri Beiuș, care, în urma executării recunoaşterii, au constatat că flăcările se manifestau la acoperișul și în interiorul unei bucătării de vară, lipită de locuință. 

​Pompierii militari au acționat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului, pentru evacuarea unei butelii din încăperea afectată de flăcări, preîntâmpinând producerea unei explozii, respectiv pentru protecţia casei, reușind să stingă incendiul în limitele găsite și să împiedice propagarea acestuia la camerele locuinței, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.

​Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, generat de un aragaz pus în funcțiune și lăsat nesupravegheat.

​Au ars aragazul și o suprafață de circa 20 de metri pătrați acoperiș.

​Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpulgătitului, pentru o anumită perioadă.

​În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune, să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să serăstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor.

În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:

• Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!

• Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.

• Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

• Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să văstropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz șideschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.

• Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.