Nu aprindeți focul cu benzină sau alte lichide inflamabile! Un minor din Pocioveliște a suferit răni grave, încercând să aprindă focul în sobă cu benzină

171

Luni, 15 martie, echipajele de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș au acționat pentru acordarea primului ajutor calificat unui minor și pentru stingerea incendiului produs în locuința acestuia.

Apelul care sesiza izbucnirea unui incendiu la o casădin localitatea Pocioveliște, comuna Curățele, în urma căruia un minor a fost rănit, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, în jurul orei 18.05, moment în care, la fața locului au fost mobilizate cu operativitate, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat,echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

Până la sosirea forțelor specializate, un vecin de-al minorului a intervenit pentru stingerea incendiului, reușind să împiedice dezvoltarea acestuia.

Ajunse la adresa indicată de apelant, echipajelemedicale au acordat îngrijirile necesare adolescentului, care s-a rănit încercând să aprindă focul în sobă cu benzină, iar echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea ultimelor focare și înlăturarea efectelor negative ale incendiului produs în dormitorul locuinței. 

Minorul, în vârstă de 15 ani, care a suferit arsuri de gradul 1, în zona toracică și de gradele 2 și 3 la nivelul feței și al mâinilor, a fost transportat Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean.

În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o utilizarea benzinei pentru aprinderea focului, au ars un colțar, un fotoliu și o ladă de lemne.

Măsuri de prevenire a unor astfel de evenimente 

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate adeseori cu persoane rănite și în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:

•    Nu aprindeți focul în sobă cu benzină sau cu alte lichide inflamabile; 

•    Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

•    Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

•    Aşezaţi o tavă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

•    Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

•    Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

•    Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

•    Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

•    Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

•    Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire;

•    Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

•    Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice);

• Coşurile de fum trebuie verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.