Noi abandonări masive de deşeuri într-o Arie Naturală Protejată!

917
 

Pe raza UAT Batăr, comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au identificat abandonări în cantităţi foarte mari de deşeuri municipale amestecate (menajere, plastice, hartie-carton, textile, inerte, anvelope, voluminoase).

Astfel în localitatea Batăr în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru, în albia minoră şi majoră, în spatele cartierului de rromi, au fost identificate pe o suprafaţă de cca 5.000 mp abandonări de deşeuri municipale amestecate, cca 100mc, din care o parte erau acoperite de pământ şi împinse în albia râului Crişul Negru.

În localitatea Talpoş, după cimitir, vis a vis de fostele grajduri, pe păşunea din partea stângă au fost identificate abandonări masive de deşeuri amestecate, pe o suprafaţă de cca 10 000 mp, în cantitate de cca 250 mc, o parte din acestea fiind acoperite cu pământ.

În localitatea Tăut în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru, au fost identificate pe o suprafaţă de cca 10 000 mp, abandonări de deşeuri municipale amestecate, cca 100 mc, din care o parte erau acoperite de pământ.

Suprafeţele afectate de aceste abandonări de deşeuri se suprapune integral peste 2 ARII NATURALE PROTEJATE DE IMPORTANŢĂ COMUNITARĂ, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru.
Ca urmare a acestor neconformităţi au fost stabilite măsuri de igienizare a amplasamentelor până la data de 31.03.2021.

Astfel UAT Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă contravenţională în valoare de 100 000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005.

În cursul anului 2020, UAT Batăr a mai fost sancţionată cu amendă în valoare de 30 000 lei pentru abandonări de deşeuri în aceleaşi zone.

Avand în vedere frecvenţa problemor întâlnite, Garda de Mediu va supraveghea cu atenţie zona.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.