Muzeul pompierilor bihoreni va fi deschis publicului în data de 28 februarie, de Ziua Protecției Civile din România

71
Pompieri Oradea

În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor sărbătoreşte 88 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al  II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.

Cu acest prilej, duminică, 28 februarie, în intervalul orar 10.00-14.00, Muzeul Pompierilor Militari Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57, Oradea, va fi deschis publicului, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infectării cu noul coronavirus.

Activități desfășurate de pompierii militari bihoreni pe linia protecției civile

​La nivelul judeţului Bihor, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, pompierii militari bihoreni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.

​Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de pompierii militari, constă în intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N), activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, executarea de exerciţii de alarmare publică, verificări ale sirenelor de alarmare, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc şi alte activităţi specifice etc..

​În anul 2020, activitatea de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, desfășurată de inspectorii de prevenire s-a concretizat într-un număr total de 872 de activități, din care 574  desfășurate la operatori economici, 277 la instituții și 21 de activități la localități, în care au fost cuprinși peste 6.800 de participanți.

De asemenea, la nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat 4.150 de activități de informare preventivă a populației privind respectarea masurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.

În cursul anului 2020, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor au avut loc 12.237 de evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri, în medie 34 de intervenții pe zi, pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistenţa persoanelor, misiuni pirotehnice, intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase etc..

​Pe linia activității de înștiințare, alarmare, avertizare,în anul 2020, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost primite 330 informări, atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice, din care: 16 informări, 236 atenţionări cod galben, 74 avertizări cod portocaliu și 4 avertizări cod roșu, care au fost retransmise de către pompieri, prin 41.711 mesaje SMS, 529 FAX şi 5.263 e-mail-uri, membrilor CJSU, CLSU şi instituţiilor cu funcţii de sprijin.

Misiuni ale echipajelor pirotehnice și de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (C.B.R.N.)

​În anul 2020 au fost executate 54 misiuni de misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport şi depozitare a muniţiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagrații mondiale, în cadrul cărora au fost asanate 56 proiectile de diverse mărimi, 23 grenade ofensive/defensive, 69 bombe de aruncător, 1604 cartuşe dediferite calibre, muniții și elemente de muniție.

​Pe parcursul anului 2020, echipajul C.B.R.N. a desfășurat 216 misiuni de cercetare, marcare, prelevare probe, identificare și decontaminare: intervenții la cazuri deintoxicare cu pesticide, cu monoxid de carbon etc., intervenții la scăpări de gaze și misiuni de decontaminare COVID-19 în punctele de trecere a frontierei, respectiv a echipamentelor, elicopterului SMURD și autospecialelor implicate în transportul persoanelor suspecte a fi contaminate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.