Inundațiile au produs pagube în 56 de localități din Bihor

1113

Ieri, 21 mai, prefectul Dumitru Țiplea a dispus constituirea unor comisii de specialişti pentru constatarea și stabilirea măsurilor de înlăturare a efectelor produse de inundaţiile care au avut loc în intervalul 18-20 mai pe teritoriul județului Bihor.

Conform ordinului prefectului, cele două comisii sunt formate din specialiști din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, Inspectoratului de Stat în Construcții și Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Comisiile vor demara inspecțiile în teren începând cu data de 24 mai și, în urma constatărilor la fața locului, vor prezenta Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, până la data de 28 mai, un raport de evaluare a efectelor produse de viituri. În baza acestuia, Instituția Prefectului – Județul Bihor va întocmi proiectul unei Hotărâri de Guvern vizând alocarea de fonduri pentru înlăturarea efectelor produse de inundații.

Reamintim că în intervalul 18-20 mai preciptațiile abundente au generat viituri, îndeosebi în bazinul hidrografic al Crișului Negru, cotele apelor depășind niveluri maxime istorice pe Valea Roșia, Boga, Valea Galbenă și Crișul Negru. În județul Bihor au fost emise, într-un interval de 12 ore, 14 coduri de avertizare hidrologică și meteorologică din care 8 roșii, 5 portocalii și unul galben.  

Conform sintezei raportului operativ întocmit în baza raportărilor celor 23 de unități administrativ-teritoriale afectate, la nivelul județului Bihor inundațiile au produs în 56 de localități pagube dintre care enumerăm: 30 de case inundate, 58 de case avariate, o casă distrusă, 40 de anexe gospodărești inundate,  92 de anexe gospodărești afectate, 29 de poduri și 63 de podețe afectate, 2,3 km de drum județean, 34,05 km de străzi, 14.351 mp de sere și solarii, 2498,9 ha teren arabil, 50 km de rețele electrice, 3 stații de epurare, 69 de fântâni și 9 construcții hidrotehnice afectate.   

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.