INCENDIU DE PROPORȚII! O pășune, mistuită de flăcări puternice

368
Incendiu Stația Ștei-Valea Aleu 4-800x389
Foto © ISU Bihor

Joi, 28 martie, în intervalul orar 12.55 – 22.40, forțele de intervenție ale unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au stins 15 incendii produse pe raza județului Bihor.

Echipajele de pompieri militari ale Stației Aleșd, Stației Săcueni, Detașamentului Salonta, Stației Ștei și ale Secției Beiuș au acționat pentru stingerea a 11 incendii produse la terenuri virane și pășuni de pe raza localităților Aleșd, Diosig, Salonta, Chiștag, Ciocaia, Urvind, Pietroasa- Valea Aleu, Urviș de Beiuș, Finiș și Gheghie (comuna Aușeu) suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate fiind de circa 60 de hectare. Cauza probabilă a celor 11 evenimente menționate a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate.

Misiunea de stingere a incendiului izbucnit la o pășune din zona Văii Aleu, comuna Pietroasa, s-a desfășurat în condiții dificile, într-o zonă de munte greu accesibilă, pe un teren accidentat, cu pante abrupte, pompierii militari din cadrul Stației Ștei deplasându-se pe jos pe o distanță de aproximativ patru kilometri pentru a localiza și lichida focarele de incendiu.

De asemenea, operațiunea a fost îngreunată de vântul foarte puternic, inexistenţa surselor de apă în apropierea focarelor, de vizibilitatea redusă din cauza fumului dens şi de suprafaţa mare de manifestare a flăcărilor. Timp de 5 ore și 45 de minute, pompierii militari, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pietroasa, au acționat cu vermorele, lopeţi, bătătoare şi alte mijloace de stingere de primă intervenţie, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la pădurea aflată în apropierea focarelor, misiunea fiind finalizată în jurul orei 21.00.

Evenimentul s-a soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa 30 de hectare și a unor copaci din zona respectivă.

În aceeași zi, pompierii militari din cadrul Stației Săcueni, Stației Aleșd, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și Stației Ștei au intervenit pentru stingerea a patru incendii produse la coșurile de fum a trei locuințe situate în localitățile Săcueni (pe strada 1 Decembrie), Aleșd (pe strada Ciocârliei) și Oradea (pe strada Budai Nagy Antal), respectiv la coșul de fum al unui bloc de locuințe de pe strada Andrei Mureșanu din Ștei.

Evenimentele, provocate cel mai probabil de coșurile de fum necurățate de funingine, nu s-au soldat cu pagube materiale, echipajele de pompieri împiedicând propagarea flăcărilor la acoperișurile și încăperile clădirilor.

 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.