În cadrul unui eveniment cultural deosebit organizat la „Sala Florica Ungur” a Casei de Cultură a municipiului Oradea, iubitorii de carte au putut să ia parte la lansarea a două cărți ale autorei Lili Crăciun: „Călătoria” şi „Menajerele soacrei mele”.
Devenită orădeancă în urma căsătoriei, după mai multe lansări făcute la Iași, Brașov, Arad, București sau Constanța, Lili Crăciun a lansat cele 2 cărți și în orașul în care a ajuns să se simtă “acasă”.
„Călătoria”
Exegetul volumului, Florin Iaru a declarat: “Am avut norocul ca în urmă cu câțiva ani să citesc pe net o scurtă povestire a unei autoare total necunoscute mie. M-am împrietenit cu Lili Crăciun pe Facebook întâmplător. Din curiozitate am ajuns pe blogul ei și una din postări m-a făcut să trăiesc sentimentul unei revelații. O poveste scurtă care nu avea mai mult de 3 pagini, pagini în care aveam să retrăiesc tensiunea, frica, disperarea, speranța, solidaritatea, naivitatea și toate câte ne-au înconjurat în România anilor 80” a declarat Florin Iaru. Acesta a copiat textul găsit și l-a trimis prietenilor săi, toți rămânând cu gura căscată în urma celor citite. Povestea lui Lili Crăciun, așa cum a descris-o Florin Iaru, este tulburătoare, iar sinceritatea acestei cărți este greu de suportat. „Ne pune la încercare credința, moarala și ipocrizia. Această femeie fuge din calea morții, iar pentru că n-a murit, ea s-a considerat datoare să povestească ce a pățit. Cred că doamnele de aici o vor înțelege cel mai bine” a mărturisit Florin Iaru.
Romanul „Călătoria” a fost prezentat și de Ioana Dragoş Gaido, actriță la “Teatrul Regina Maria”, prin punerea în scenă a unui pasaj din roman, alături de Ionuț Șerban.
“Acest roman e unul extrem de teatral. Rar mi-a fost dat să citesc un roman atât de vorbit. E un roman care creează imagini: când atroce, când sublime. M-a durut carnea citind ceea ce am citit. Nu pot să cred că s-a întâmplat așa ceva. Scene halucinante! Teribil de frumos este titlul romanului. Te rog să nu te oprești și să-ți păzești degetele și mâinile ca să poți scrie în continuare” i-a recomandat autoarei, actrița Ioana Dragoş Gaido.
Discursul de la lansare a autoarei a debutat cu dezvăluirea privitoare la “nașul” cărții: “Florin Iaru, este cel care a descoperit o scurtă povestire, scrisă la furie, din ceea ce avea să devină mai târziu un roman”.
Scriitoarea mărturiseşte că n-ar putea fi cititorul cărții sale.
„Condamnată de un doctor român și salvată de un doctor arab, povestea am scris-o la furie. De multe ori scriam cu lacrimi în ochi. Fiica mea n-a știut niciodată această poveste. A citit cartea odată cu primii cititori în 2015 când s-a lansat prima dată la București și mi-a spus că nu crede așa ceva” a mai declarat Lili Crăciun. Autoarea a mai menționat și că există deja un contract cu un regizor american pentru a transforma cartea într-un film, aceasta fiind deja tradusă în limba engleză.
“Menajerele soacrei mele”
A doua carte este „o carte dulce-amară”, după cum o numește însăşi autoarea. Acțiunea se desfăşoară pe parcursul a 10 ani, timp în care 13 menajere au trecut pragul “lui Buni” pentru a avea grijă de ea. Cartea a fost prezentată de Georgeta Resteman, surprinzând atât publicul cât și pe autoare prin prezentarea celor 13 menajere în versuri.
“După fiecare dintre potretele menajerelor s-ar putea scrie o altă carte, deoarece Lili a reușit să creioneze 13 profile deosebite, fiecare cu farmecul ei. Titlul va aduce un zâmbet pe buze. Volumul de faţă l-am citit cu ochii în lacrimi, uneori cu zâmbetul pe buze, alteori chiar râzând în hohote” a mărturisit Georgeta Resterman.
“Lansarea volumelor, al optulea eveniment din acest an organizat de filiala Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesioniști în parteneriat cu Primăria Oradea face parte din acţiunile lunare pe care UZP Bihor le organizează pentru public şi membri ei” a afirmat Dinicu Braghină, preşedintele filialei.
Marian Muntean şi Dana Fritea