(Video + Foto) Dublă lansare de carte la Oradea, a scriitoarei Lili Crăciun

304

În cadrul unui eveniment cultural deosebit organizat la „Sala Florica Ungur” a Casei de Cultură a municipiului Oradea, iubitorii de carte au putut să ia parte la lansarea a două cărți ale autorei Lili Crăciun: „Călătoria” şi „Menajerele soacrei mele”.

 

Devenită orădeancă în urma căsătoriei, după mai multe lansări făcute la Iași, Brașov, Arad, București sau Constanța, Lili Crăciun a lansat cele 2 cărți și în orașul în care a ajuns să se simtă “acasă”.

„Călătoria”
Exegetul volumului, Florin Iaru a declarat: “Am avut norocul ca în urmă cu câțiva ani să citesc pe net o scurtă povestire a unei autoare total necunoscute mie. M-am împrietenit cu Lili Crăciun pe Facebook întâmplător. Din curiozitate am ajuns pe blogul ei și una din postări m-a făcut să trăiesc sentimentul unei revelații. O poveste scurtă care nu avea mai mult de 3 pagini, pagini în care aveam să retrăiesc tensiunea, frica, disperarea, speranța, solidaritatea, naivitatea și toate câte ne-au înconjurat în România anilor 80” a declarat Florin Iaru. Acesta a copiat textul găsit și l-a trimis prietenilor săi, toți rămânând cu gura căscată în urma celor citite. Povestea lui Lili Crăciun, așa cum a descris-o Florin Iaru, este tulburătoare, iar sinceritatea acestei cărți este greu de suportat. „Ne pune la încercare credința, moarala și ipocrizia. Această femeie fuge din calea morții, iar pentru că n-a murit, ea s-a considerat datoare să povestească ce a pățit. Cred că doamnele de aici o vor înțelege cel mai bine” a mărturisit Florin Iaru.

Romanul „Călătoria” a fost prezentat și de Ioana Dragoş Gaido, actriță la “Teatrul Regina Maria”, prin punerea în scenă a unui pasaj din roman, alături de Ionuț Șerban.
“Acest roman e unul extrem de teatral. Rar mi-a fost dat să citesc un roman atât de vorbit. E un roman care creează imagini: când atroce, când sublime. M-a durut carnea citind ceea ce am citit. Nu pot să cred că s-a întâmplat așa ceva. Scene halucinante! Teribil de frumos este titlul romanului. Te rog să nu te oprești și să-ți păzești degetele și mâinile ca să poți scrie în continuare” i-a recomandat autoarei, actrița Ioana Dragoş Gaido.
Discursul de la lansare a autoarei a debutat cu dezvăluirea privitoare la “nașul” cărții: “Florin Iaru, este cel care a descoperit o scurtă povestire, scrisă la furie, din ceea ce avea să devină mai târziu un roman”.
Scriitoarea mărturiseşte că n-ar putea fi cititorul cărții sale.
„Condamnată de un doctor român și salvată de un doctor arab, povestea am scris-o la furie. De multe ori scriam cu lacrimi în ochi. Fiica mea n-a știut niciodată această poveste. A citit cartea odată cu primii cititori în 2015 când s-a lansat prima dată la București și mi-a spus că nu crede așa ceva” a mai declarat Lili Crăciun. Autoarea a mai menționat și că există deja un contract cu un regizor american pentru a transforma cartea într-un film, aceasta fiind deja tradusă în limba engleză.

“Menajerele soacrei mele”
A doua carte este „o carte dulce-amară”, după cum o numește însăşi autoarea. Acțiunea se desfăşoară pe parcursul a 10 ani, timp în care 13 menajere au trecut pragul “lui Buni” pentru a avea grijă de ea. Cartea a fost prezentată de Georgeta Resteman, surprinzând atât publicul cât și pe autoare prin prezentarea celor 13 menajere în versuri.
“După fiecare dintre potretele menajerelor s-ar putea scrie o altă carte, deoarece Lili a reușit să creioneze 13 profile deosebite, fiecare cu farmecul ei. Titlul va aduce un zâmbet pe buze. Volumul de faţă l-am citit cu ochii în lacrimi, uneori cu zâmbetul pe buze, alteori chiar râzând în hohote” a mărturisit Georgeta Resterman.
“Lansarea volumelor, al optulea eveniment din acest an organizat de filiala Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesioniști în parteneriat cu Primăria Oradea face parte din acţiunile lunare pe care UZP Bihor le organizează pentru public şi membri ei” a afirmat Dinicu Braghină, preşedintele filialei.

Marian Muntean şi Dana Fritea

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.