În ședința ordinară de astăzi, 26 septembrie, Consiliul Județean Bihor a aprobat „Programul pentru sprijinirea autorităților locale în scopul finalizării unor lucrări de alimentare cu apă și/sau de canalizare în județul Bihor.” Prin acest program vor fi cofinanțate proiectele începute cu fonduri guvernamentale.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că aceste lucrări sunt blocate fie din cauza incapacității constructorilor, fie din cauza soluțiilor oferite în proiectele tehnice sau a slabei capacități administrative a primăriilor. Bolojan a menționat că a avut o primă întâlnire cu reprezentanții primăriilor care au proiecte nefinalizate de foarte mulți ani. În total, 17 unități administrativ-teritoriale au solicitat sprijin pentru finalizarea acestor lucrări.
Evaluarea cererilor de finanțare se va realiza pe baza următoarelor criterii:
- Contribuția financiară a solicitantului
- Adoptarea unor măsuri locale pentru stimularea branșării beneficiarilor la rețelele de apă și canalizare
- Implementarea unor politici fiscale pentru creșterea veniturilor locale
- Termenul asumat pentru finalizarea proiectului
- Dificultatea lucrărilor de finalizat
Valoarea maximă a cofinanțării de care poate beneficia o autoritate publică locală este de 300.000 euro.
Conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în județul Bihor există peste 30 de primării cu proiecte nefinalizate prin programele guvernamentale PNDL 1 și 2. Dintre acestea, 29 au de decontat cel puțin 10%. Printre primăriile afectate se numără Aleșd, Aușeu, Avram Iancu, Biharia, Buduslău, Buntești, Câmpani, Cociuba Mare, Derna, Dobrești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Pocola, Popești, Roșiori, Sâmbăta, Suplacu de Barcău, Șuncuiuș, Tileagd, Tulca, Brusturi, Curățele, Lunca, Sârbi, Uileacu de Beiuș, Budureasa, Cărpinet și Sânnicolau Român.