Conferință eveniment cu un eminent matematician de origine orădeană

158
Vlad Vicol

Universitatea din Oradea are onoarea de a fi gazda unei conferințe susținută de eminentul matematician, de origine română, Vlad Vicol.

Absolvent al Liceului „Emanuil Gojdu”, unde a fost elev al profesorului de matematică Viorel Sadoveanu, Vlad Vicol este considerat a fi unul dintre cei mai promițătorimatematicieni ai zilelor noastre.

Pentru Universitatea din Oradea începutul colaborării, în plan științific, cu profesorul de la Courant Institute din New York este și o confirmare a parcursului academic pe care s-a înscris școala matematică orădeană.

Licențiat al Universității Jacobs, din Bremen, Vlad Vicol a devenit, în 2012, profesor asistent la Princeton.

Doctor al Universității din California de Sud, eminentul matematician studiază ecuațiile diferențiale parțiale și, în special, problemele de regularitate ale hidrodinamicii.

În 2015, Vlad Vicol a conferențiat la Congresul Society for Industrial and Applied  Mathematics (SIAM). Un an mai târziu, a primit premiul pentru predare al Universității Princeton, apoi Premiul Congresului Matematic al Americii (MCA).

În anul 2019, Vlad Vicol, împreună cu Tristan Buckmaster, și Philip Isett, primea prestigiosul premiu „ClayMathematics Institute”, pentru cercetare, ca „recunoaștere a contribuțiilor profunde aduse în domeniul analizei ecuațiilor diferențiale parțiale”.

La conferința, „Existența unor soluții slabe paradoxale în mecanica fluidelor”, care va avea loc – online – miercuri, 12 mai 2021, începând cu ora 16:00, vor participa profesori ai Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, împreună cu prorectorul universității clujene, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, profesori ai Școlii Doctorale deȘtiințe Inginerești, domeniul Matematică, ( prof. univ. dr. habil. Alexandru Bica, prof. univ. dr. Sorin Gal) și doctoranziai Universității din Oradea.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.