COD GALBEN HIDROLOGIC ÎN BIHOR. Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale!

267

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică – Cod Galben, valabilă în intervalul 15.03.2021, ora 12:00 – 16.03.2021, ora 12:00, pentru râul Crișul Negru.

Conform datelor transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, atenționarea hidrologică vizează: “Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE.”.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilor următoarele măsuri:

• Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

• Construiți bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundație;

• Nu aruncați la întâmplare resturi menajere și vegetale în albiile apelor curgătoare;

• Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

• Ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor;

• Urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților.

În cazul când inundația vă surprinde acasă: Dacă aveți timp, luați următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

• aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur – mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

• asigurați ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

• evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

• încuiați ușile casei și închideți apa, gazul și instalațiile electrice.

Dacă inundația este iminentă, mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectați aparatele și împreună cu întreaga familie deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

În cazul în care sunteți surprins în afara locuinței (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.