Cerșetori ”ridicați” de polițiștii locali din Oradea

349

Poliția Municipiului Oradea împreună cu Poliția Locală Oradea au desfășurat atât ieri, 4 martie, cât și azi, 5 martie, o acțiune în sistem integrat, în vederea stopării fenomenului cerșetoriei, prin identificarea și luarea de măsuri legale față de persoanele care nu își justifică prezența pe raza municipiului Oradea, respectiv a persoanelor fără adăpost și a cerșetorilor.

De menționat că Poliția Locală Oradea este subordonată operativ Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe perioada stării de urgență/alertă.

Astfel, în urma acțiunii desfășurate, efectivele Poliției Locale și ale Poliției Municipiului au  identificat 44 de persoane adulte și 4 minori din localitățile Oradea, Tinca, Diosig, Săcuieni și Tileagd, care vagabondau pe raza municipiului Oradea și apelau în mod repetat la mila publică.

Acestea au fost transportate la Adăpostul de Noapte de pe str. Gutenberg, unde prin grija Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO) li s-a oferit o masă și un ceai cald.

Adăpostul de Noapte are în total 71 de locuri, din care noaptea trecută au fost ocupate 43.

La fața locului au fost prezenți și polițiștii de la Serviciul Criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, care s-au ocupat de identificarea și amprentarea persoanelor și introducerea acestora într-o bază de date în vederea prevenirii sau descoperirii diverselor infracțiuni. Acțiunile desfășurate în vederea limitării fenomenului cerșetoriei vor continua cu o frecvență periodică.

După igienizare, persoanele identificate au fost îndrumate către localitățile de domiciliu, iar pentru clarificarea situației minorilor a fost solicitat sprijinul D.G.A.S.P.C. Bihor.

Acțiunea Poliției Municipiului Oradea și a Poliției Locale Oradea s-a desfășurat în cadrul campaniei Primăriei Oradea  „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale”, campanie în care o componentă importantă o reprezintă și stoparea fenomenului cerșetoriei.

Poliția Locală Oradea solicită în continuare cetățenilor, mai ales acum în perioada sezonului rece, să anunțe prin Dispeceratul Poliției Locale – telefon 0259.969 sau pe aplicația Oradea City Report, aspecte legate de persoanele fără adăpost, pe care le văd în parcuri sau oriunde pe raza orașului, deoarece multe dintre aceste persoane nu știu că au posibilitatea de a merge la Adăpostul de Noapte, unde beneficiază de condiții civilizate de cazare.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.