Avertizare de vreme severă imediată. Cod portocaliu în Bihor

1604
Cod portocaliu ploi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de vreme severă imediată valabil în județul Bihor.

Potrivit alertei ANM, localitățile, Buntești, Curățele și Budureasa se află sub avertizare cod portocaliu de ploi, până la ora 10:00.

Se vor semnala, averse moderate care vor cumula 25…30 l/mp – în zonă s-au cumulat aproximativ 60 l/mp pe parcursul nopții, transmit meteorologii.

De asemenea pe parcursul zilei de marți, 18 mai, în intervalul orar 6-23 vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50-60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70-80 km/h. 

La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80-100 km/h. În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat 35-40 l/mp. 

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, pompierii recomandă bihorenilor următoarele măsuri: 

•​Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

•​Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

•​Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Pe timpul producerii inundaţiei:

•​Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

•​Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•​În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

•​Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

•​Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

•​Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

•​Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

•​Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

•​Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.