Asanare muniţie rămasă neexplodată în Oradea şi Gepiu

209

Miercuri, 03 septembrie a.c., specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au desfăşurat două misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Primul apel, primit prin sistemul unic 112, semnala descoperirea a patru muniţii pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea. La locul indicat de apelant a fost mobilizat echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, care a identificat patru proiectile de artilerie de calibru 100 de milimetri. Acestea au fost descoperite de un cetăţean în timp ce efectua săpături la un canal pentru preluarea apei pluviale, în proximitatea gropii de gunoi.

Câteva ore mai târziu, un alt apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia specialiştilor pirotehnişti pe un teren din localitatea Gepiu, întrucât, în timpul efectuării unor lucrări agricole, acesta descoperise un proiectil de calibru 76 de milimetri.  

 Cele cinci proiectile au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către pompierii militari, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând  descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, se interzice:

ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite spaţii sau locuinţe;

comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

introducerea muniţiilor în foc;

topirea elementelor metalice de muniţii;

tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

 

Urmărește-ne și pe Google News

 
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.