ABA Crisuri face eforturi pentru a stopa poluarea apelor din județul Bihor cu gunoaie

230

În bazinul hidrografic Crișuri, managementul deșeurilor la nivelul UAT-urilor este verificat periodic prin activitatea inspectorilor. În completarea responsabilităților prevăzute de cadrul legal, și în întâmpinarea problemelor pe care deșeurile de pe malurile cursurilor de apă le ridică în localități, ABA Crișuri a dezvoltat, în timp, protocoale de colaborare cu autoritățile locale. În zonele rurale protocoalele prevăd decolmatări și igienizări comune, iar în zonele urbane accentul cade pe igienizarea cursurilor de apă.

Ca un exemplu de bune practici ar fi protocolul de colaborare între ABA Crișuri, Primăria Oradea, Poliția Locală și ECO Bihor. Astfel, pe cursurile de apă cadastrate din municipiul Oradea, adică pe Crișul Repede, Peța și Adona sunt stabilite măsuri clare pentru eliminarea deșeurilor atât de pe maluri cât și din ape. În funcție de problemele depistate, protocolul se actualizează o dată la doi ani.

Autoritățile locale au fost atentioante că au datoria să curețe și să verifice constant dacă șanțurile și rigolele de scrugere a apelor sunt decolmatate în mod corespunzător. Toți deținătorii de poduri și podețe sunt avertizați constant să mențină în permanență secțiunea de scurgere a apelor curată.

Zilnic echipele fac eforturi pentru a stopa poluarea apelor cu gunoaie

„În acest demers, instituția a realizat în ultimii trei ani platforme pentru intervenții la poluări pe cele mai importante cursuri de apă și anume: pe râul Crișul Repede, în localitatea Cheresig (jud. Bihor); pe râul Crișul Negru, în localitățile Beiuș, Tinca (jud. Bihor) și Zerind (jud. Arad); pe râul Barcău, în localitatea Sâniob (jud. Bihor) și pe râul Crișul Alb, în localitatea Chișineu Criș (jud. Arad). Platformele au fost realizate din surse prorpii cu scopul de a eficientiza intervenția în caz de poluare. Pe aceste platforme, anual, se  desfășoară exerciții de simulare intervenții poluare cu scopul de a testa atât echipamentele pentru intervenție cât și pentru a eficiențiza personalul implicat în astfel de acțiuni. La ape mari, în cazul în care pe aceste cursrui de apă s-ar forma aglomerări însemnate de deșeuri, ABA Crișuri are posibilitatea de a interveni prin ancorarea unor baraje astfel încât plutitorii să un ajunga pe teritoriul Ungariei”, transmit reprezentanții, ABA Crișuri.

„Inspirați de practica altori țări din Uniunea Europeană, în ultimii ani am inceput dotarea cu instalații de grătare autocurățitoare pe canale și în priza de apă. Cu ajutorul acestor instalații îndepărtăm resturile organice și plutitorii de dimensiuni mici din cursurile de apă. Aceste instalații sunt compuse dintr-o serie de mecanisme care, cu ajutorul unor gratare, preiau gunoaiele din apă. Cu ajutorul unei bande trasnportoare deșeurile sunt direcționate pe o platformă de colectare. Acest sistem este coordonat cu ușurință de la un panou de comandă. În prezent, astfel de intalații există pe Crișul Repede, la Priza de Apă Oradea și pe Canalul Colector Crișul Negru, în localitățile Cefa și Tulca”, mai spun aceștia.

Ziua Mondială a Apei va fi marcă pe teren. Echipele ABA Crișuri vor desfășura acțiuni de igienizare la lucrările administrate de pe Crișul Repede, Barcău și Crișul Alb.

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.