Potrivit Rezoluţiei 64/200, din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.
Pentru a marca acest eveniment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” organizează şi desfăşoară o serie de activităţi ce vizează asigurarea unui nivel optim de informare şi pregătire a cetăţenilor cu privire la tipurile şi caracteristicile riscurilor generatoare de dezastre naturale la nivelul judeţului şi la regulile de comportare în cazul declanşării acestora.
Astfel, de la începutul lunii octombrie, personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat, la nivelul localităţilor, instituţiilor şi operatorilor economici, peste 100 de astfel de activităţi instructiv-educative, care au constat în prezentări, sesiuni interactive, exerciţii în caz de incendiu şi exerciţii de alarmare publică, iar în cadrul unităţilor şcolare, şi în lecţii deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică.
Joi, 13 octombrie, Inspecţia de Prevenire va organiza puncte de informare preventivă în Oradea şi Valea lui Mihai şi va desfăşura acţiuni specifice de pregătire a elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice în instituţii de învăţământ din localităţile menţionate.
La nivelul judeţului Bihor, riscurile naturale care pot genera producerea situaţiilor de urgenţă sunt reprezentate de fenomenele meteorologice periculoase, incendiile de pădure, avalanşele şi fenomenele distructive de origine geologică.
În categoria fenomenelor meteorologice periculoase sunt incluse furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale, aceste fenomene periculoase putând antrena activarea unor factori de risc secundari, cu efecte mai grave decat cele ale evenimentelor generatoare. Astfel, furtunile pot avea ca urmări: inundaţii, accidente majore pe căile de transport, accidente industriale.
Având în vedere aşezarea geografică a judeţului, probabilitatea producerii avalanşelor există în zona montană: comunele Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Pitroasa, Şinteu, Şuncuiuş şi oraşele Nucet şi Vaşcău.
Fenomenele distructive de origine geologică, o altă categorie de riscuri naturale, sunt reprezentate de alunecări de teren şi cutremure.
Alunecările de teren sunt provocate şi se asociază de cele mai multe ori, cu alte dezastre cum ar fi furtunile locale puternice şi inundaţiile provocate de râuri, defrişări masive, căderi de ploi abundente, topirea bruscă a zăpezii, eroziunea solului sau cutremure. În judeţul Bihor, pericolul producerii unor alunecări de teren există în zonele deluroase: Dealurile Dumbrăviţei, Bistrei, Dernei, Oradea, Tăşadului, Tărcăiţei şi Vaşcăului.
Din punct de vedere al macrozonării seismice, judeţul Bihor se situează într-o zonă cu potenţial seismic mediu şi redus faţă de zonele adiacente epicentrului Vrancea.
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor reguli generale de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii unor calamităţi naturale:
• Rămâneţi calmi!;
• Ascultaţi mesajele transmise de posturile de radio şi televiziune;
• Nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;
• Respectaţi indicaţiile autorităţilor.
Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dvs, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală.
Pentru o astfel de eventualitate câteva mijloace de a vă regăsi:
• Stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
• Stabiliţi un sistem de comunicare;
• Toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.
Întrucât, în cazul producerii unui dezastru puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbracăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.
Căpitanul Camelia Roşca, Ofiţer Informare şi Relaţii Publice al ISU Crişana