1 aprilie Ziua Jandarmeriei Bihor

71
Astăzi se împlinesc 102 ani de la redactarea documentului ”Ordinea de Batae, a Regimentului 9 Jandarmi” prin care căpitanul Cândea Nicolae este numit comandantul Companiei Oradia Mare.

​Având în vedere situația sanitară din acest an, am ales ca evenimentele tradiționale să le marcăm în alt mod. Ziua veteranilor și a rezerviștilor de anul acesta am ales să o dedicăm eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial. 

Astfel am identificat un monument dedicat acestor eroi pe care l-am îngrijit și curățat. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că acest monument aflat la 15 km de municipiul Oradea în localitatea Leș, este ridicat pentru comemorarea celor 318 militari români care au luptat pentru eliberarea orașului Oradea, fiind practic a doua groapă comună din România, după cea de la Oarba de Mureș.

După aproximativ o lună de muncă, ieri 30 martie, a avut loc o slujba de sfințire în prezența Prefectului Județului Bihor, domnul Țiplea Dumitru, adjunctului Inspectorului General al Jandarmeriei Române, col. Marian Brâncoveanu, reprezentantului Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Bihor, col. r. ing. Dan Nicolae Poinar, inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, lt. col. Ioan Bogdan, vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, primarului localității Nojorid, Teodor Baba, preotului militar al garnizoanei Oradea, protopopului de Tinca și preotului paroh din localitatea Leș. La acest eveniment alături de efectivele Grupei Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă din IJJ Bihor, au participat și câte doi camarazi din 7 inspectorate județene de jandarmi (Argeș, Alba, Arad, Cluj, Satu Mare, Sălaj și Timiș), de la două grupări mobile de jandarmi (Cluj-Napoca și Timișoara) și doi luptători din cadrul Direcției de Jandarmi a Municipiului București.

După evenimentul de comemorare și sfințire a monumentului, cei prezenți au plantat primii 7 stejari din cei 318 pe care dorim să-i plantăm în jurul monumentului.

Tot premergător Zilei Jandarmeriei Bihor (1 aprilie) și Jandarmeriei Române (3 aprilie), a fost organizată o competiție tactică dedicată grupelor de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă.

Competiția s-a desfășurat în poligon descoperit, respectând toate măsurile sanitare impuse de actuala pandemie.

​Câștigători am fost cu toții, dar trebuie să felicităm pe plt. adj. Pop Răzvan din cadrul IJJ Cluj care a ocupat locul 1 la Proba Individuală, urmat de plt. adj. Purge Andrei din cadrul IJJ Bihor și plt. maj. Halapciuc Claudin din cadrul Grupării Mobile Timișoara. La proba pe echipe clasamentul este: pe locul 1 echipa formată din plt adj. Angheluță Marius din cadrul Gr.Mobilă Timișoara și plt. adj. Anghel Cristian din cadrul IJJ Timiș, locul 2 echipa formată din plt. maj Halapciug Claudiu și plt. Bezma Ionuț din cadrul Gr.Mobilă Timișoara, iar locul 3 plt.adj Chiș Dan și plt. maj. Ghilea Cristian din cadrul IJJ Sălaj. 

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.