“Traje negru pǎ uscat, şi sǎ vadǎ cǎ-i sǎpat!”

989
Foto ©️criticarad.ro
 

Aceasta era o butadǎ des folositǎ pe vremea fostelor CAP-uri şi sintetiza foarte bine atitudinea muncitorilor agricoli istoviţi de corvoada realizǎrii normelor ce le erau impuse pentru realizarea planului la hectar. 90% imagine, 10% transpiraţie. Realitatea se cosmetiza din pix.

 

Dupǎ 30 de ani de la acele vremuri, ani ce includ 20 de ani consecutivi  de administraţie PNL în Aleşd, printr-o sforţare supranaturalǎ, primarul Aleşdului aşterne asfalt fǎrǎ noimǎ, fǎrǎ proiect, fǎrǎ viziune. Azi nu existǎ nici mǎcar o singurǎ stradǎ care sǎ arate cum ar trebui la nivelul anului 2020: sǎ aibǎ canalizare pluvialǎ pe ambele laturi, asfaltul sǎ fie mǎrginit de borduri care sǎ îi securizeze rezistenţa pentru mulţi ani de utilizare, sǎ aibǎ mǎcar un trotuar în care sǎ nu te impiedici. De piste pentru biciclete nu are rost sǎ pomenim!

An dupǎ an, zi dupǎ zi, micul nostru târg este tot mai murdar! Strǎzile sunt pline de praf. Spaţiile de depozitare a gunoiului menajer sunt insuficiente şi prost distribuite spaţial în cartierele de blocuri, fapt ce genereaza surplus de gunoi depozitat în afara lor, pe platformele betonate şi pradǎ rǎscolirii lor de cǎtre câini fǎrǎ stǎpân, tot mai mulţi în ultimii ani.

Cel mai dureros aspect este cel legat de stabilitatea financiarǎ a locuitorilor oraşului. Bazându-se pe cele 2-3 afaceri de tip lohn si post-lohn care au absorbit o bunǎ parte din forţa de muncǎ localǎ, administraţia liberalǎ s-a culcat pe o ureche (sau poate la umbra sapei din butada mai sus pomenitǎ) şi a strâns din dinţi sperând neîntemeiat cǎ inevitabilul nu se va produce: faliment (generat de piaţǎ), şomaj şi, implicit, bani mai puţini la bugetul local. Nu au fost capabili sǎ pregǎteascǎ o infrastructura alternativǎ care sǎ aducǎ concurenţǎ pe piaţa muncii, concurenţǎ ce putea duce la un nivel mai mare al salariilor şi taxe mai consistente pentru bugetul local. 

În domeniul sǎnǎtǎţii avem un spital nou. Dar oare Spital înseamnǎ doar o clǎdire? La inceputul crizei Covid am propus achizitionarea unui aparat de testare pentru Covid denumit Real Time PCR. Am fost refuzaţi de primar şi managerul Spitalului pentru mai multe motive care ni s-au pǎrut şi atunci şi acum puerile: nu avem loc (spaţiu), nu avem oameni, nu avem ce face cu el. In ciuda faptului ca Spitalul din Aleşd pare a fi cel mai mare angajator din oraş!, sunt cetǎţeni care ne spun cǎ nu pot sǎ îşi facǎ analize medicale, analize pentru care se deplaseazǎ la Centrul Medical din Bratca unde sunt serviţi. Inacceptabil! Bravo Bratca!

Strategia de dezvoltare a oraşului Aleşd pentru anii 2014-2020 (a costat 70.000ron!) imagina o strategie de mediu ce ar fi trebuit sǎ aibǎ o denumire generoasǎ: „Orasul Aleşd – primul oraș verde din Romania” !!! Ştim, aţi râs aici. Un râs amar. Mâinile bune dar, nepricepute, s-au pus in buzunar, buze fine au inceput un fluierat a pagubǎ în  timp ce oraşul a rǎmas tot în secolul anterior. 2020, anul în care butadele sunt inlocuite de sloganuri cu # în faţǎ iar lumea avanseazǎ ameţitor, aleşdeanul carǎ lemne cu plasa pânǎ la etajul 4. Este absolut ridicol ca un candidat liberal aflat in permanenţǎ în preajma deciziei în oraşul Aleşd încǎ de la eliberarea de sub legǎmantul cu Securitatea comunistǎ (pe rând: consilier local, manager de spital local, primar) sǎ vinǎ azi cu propuneri privind agentul termic în oraş. Ar trebui sǎ intre în pǎmânt de ruşine pe acest subiect!

E doar o parte din fotografia acestor ani. E fotografia pe care o vedem zi de zi în Aleşd, tot mai urâtǎ. 

Aleşdul nu se mai poate lǎsa pe aceleaşi mâini care l-au sluţit. Unele din nepricepere, altele din nepǎsare, iar altele fiind ocupate cu diverse alte treburi.

Tot ce e criticat aici necesitǎ o abordare diferitǎ. 20 de ani au fost suficieţi pentru acest experiment voit sau nevoit, nici nu mai conteazǎ. Echipa PSD Aleşd a arǎtat în ultimii 4 ani, lunǎ de lunǎ, în şedinţele de consiliu local, aceste probleme. Am oferit şi soluţii punctuale, dar “mâinile bune” nu au avut urechi. Fiecare familie din oraş a primit programul nostru pentru un alt Aleşd, program ce oferǎsoluţii acestor probleme.

27 septembrie e momentul în care aleşdeanul nu trebuie sǎ mai joace rolul brigadierului indulgent care inchide ochii sau se intoarce cu spatele sǎ nu vadǎ mâinile dibace ce trag negru pe uscat, sǎ se vadǎcǎ-i sǎpat.

Votaţi inteligent! Votaţi Sorin Leontin Cipleu şi echipa lui!

(Advertorial) publicat la comanda PSD – FILIALA BIHOR, COD CMF 21200019

 

Urmărește-ne și pe Google News