3.1 C
Aleşd
miercuri, 6 decembrie 2023

Sorbán Levente: Nu ne oprim aici, mergem mai departe!

Căsătorit, şi tatăl a trei copii minunaţi care au crescut în acelaşi timp cu comuna pe care o conduce de 12 ani, Sorbán Levente se poate considera un edil mulţumit. A preluat o Primărie dificilă, într-o localitate fără 1 metru de drum asfaltat, fără iluminat public, trotuare, cu clădiri publice scorojite, o şcoală care punea în pericol sănătatea copiilor şi dascălilor. Azi, toate aceste probleme sunt istorie. Convins omul sfinţeşte locul, Sorbán Levente a înţeles din timp că funcţia de primar este o „meserie” în care formarea profesională permanentă sunt indispensabile pentru a înţelege toate rotiţele mecanismului de administrare a unei unitati administrativ teritoriala. Primarul trebuie să fie un bun gestionar, jurist, constructor la un loc. Aşa că, absolvent de studii superioare economice respectiv juridice si administrative, în prezent e student la Facultatea de inginerie în constructii civile şi industriale. De altfel, spune Sorbán Levente, în Lugaşu de Jos nimic nu e mai important decât educația. Vechea școală a fost modernizată, se construiesc grădiniţe şi creşe, s-a înfiinţat o şcoală profesională. „Degeaba faci drumuri, dacă merg pe ele oameni needucați. Investind în educaţie, comuna va creşte”, spune el.

- Publicitate -

Povestiţi-ne un pic despre proiectele dumneavoastră de când ați intrat în politică. Care au fost cele mai mari proiecte.

Sorbán Levente: Nu a fost usor. Am preluat comuna fără trotuare, fără drumuri asfaltate, fără apă potabilă, cu clădiri publice degradate, şcoli fără încălzire centrală, fără locuri de joacă amenajate, fără curse de transport pentru copiii din comună, fără o şcoală profesională. 

Satele nu aveau capele, drumuri forestiere şi agricole circulabile. Unul din cătune, Termezeu, nu avea drum circulabil.

În comună nu era centru medical de permanenţă, bază sportivă, iluminatul public era nefuncţional iar locurile de muncă le puteai număra pe degete. 

Acum, după trei mandate, pot să trec toate aceste lucruri la realizări. Dar mai sunt lucruri de făcut şi, deci, nu vreau să mă opresc aici. 

Concret, ce s-a întâmplat în Lugaşu de Jos?  Cum ați caracteriza mandatul care tocmai s-a încheiat?

Sorbán Levente: Mandatul 2016-2020 a fost unul al proiectelor europene şi al investițiilor în comunitate. Atragerea investitorilor și crearea a noi locuri de muncă a făcut ca o parte a localnicilor să nu mai fie nevoiţi să facă naveta în alte oraşe, să rămână să lucreze acasă. 

Modernizarea a peste 20 de km de drum forestier care leagă Lugașu de Sus de cătunul Termezeu a uşurat mult accesul spre și dinspre această localitate.

Reabilitarea, modernizarea și extinderea rețelelor de apă și iluminat public au crescut confortul locuitorilor comunei, la fel și reabilitarea si asfaltarea drumurilor și străzilor din localitate.

Pentru a-i ocroti pe cetăţeni şi bunurile din comună, am înființat Poliția Locală, finanțată exclusiv prin contribuția companiilor mari. 

Cum aţi rezolvat problema Învăţământului în comună?

Sorbán Levente: Nimic nu e mai important decât educația. Degeaba faci drumuri, dacă merg pe ele oameni needucați. Investind în educaţie, comuna va creşte. Am pus accent pe învățământ și cultură în această perioadă, modernizand unitățile de învățământ și căminele culturale. Am înfiinţat noi spatii de joacă, am adus oamenii împreună prin evenimente multiculturale. 

În același timp, în urma demersurilor insistente pe care le-am făcut, am obţinut înfiinţarea unei Şcoli profesionale. Acum cei dornici să învețe pot alege din 6 meserii diferite. Consider că este una dintre cele mai mari victorii, un mare pas înainte pentru copiii noştri, pentru tineri, pentru oamenii care doresc să-şi facă o recalificare. Judeţul duce lipsă cronică de personal calificat, iar aici, la noi, vor putea să-şi găsească o nouă meserie. 

O altă foarte mare realizare este că am obţinut includerea comunei Lugaşu de Jos în zonele montane defarozitate şi, în acelaşi timp, după 70 ani, am redevenit zonă de interes viticol. 

O problemă generată de pandemie a fost educaţia on-line.  Am reuşit să găsesc soluţii, iar acum îi sprijinim pe copii cu echipamentele necesare, si predau fiecărui elev din comună câte o tabletă- digitală.

Dar lista nu e completă, au fost 3 mandate în care s-au făcut multe. Ce priorităţi aveţi pentru mandatul următor? Care sunt proiectele pe care doriți să le implementați în continuare? 

Sorbán Levente: Avem câteva proiecte care sunt, în momentul de față, în derulare. Construim o creşă şi o grădiniţă cu program normal atât în Lugașu de Jos cât și în Lugașu de Sus.  Am început pregătirile pentru a putea oferi internet wireless la viteză bună pe străzi, în spatiile publice și instituții. 

În prezent, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare sunt într-un stadiu avansat de realizare, urmează asfaltarea tuturor drumurilor comunale. 

Reabilităm Școala Profesională “Ovidiu Drimba” și construim un teren de sport multifuncțional. 

Un alt proiect extrem de important pentru confortul cetățenilor este cel de implementare impreuna cu socitatile private (consumator mari de gaze) a proiectului construirea rețelei de gaze.Prin acest proiect – contrar informatiilor aparute in spatiul public- locuitorii Lugașului vor beneficia cel mai repede de   gazul-metan rezidential . Şi acest proiect e în curs de realizare, deja fiind aprobat de Consiliul Local al comunei Lugaşu de Jos. 

De altfel, la fel cum am făcut şi în mandatele anterioare, voi continua să sprijin activităţile religioase şi culturale, atât de necesare pentru păstrarea valorilor istorice şi tradiţiilor locale, la fel cum voi face tot ceea ce este necesar ca să îi ajutăm pe cei aflaţi în dificultate. ‘

Aveţi o campanie electorală atipică şi fără precedent, în plină pandemie. Cum gestionaţi această criză?

Sorbán Levente: Campania electorală se desfășoară mai mult pe paginile de  socializare . Eu personal am încercat și încerc în continuare să fac  o campanie cât mai curată, fără jigniri. Prezint tot ceea ce am făcut și tot ce mai vreau să fac, fără să caut în  contracandidații mei ce nu au reușit să facă. Ei nu au planuri de viitor, nu ne prezintă ce vor să facă în următorii patru ani, doar  caută puncte slabe în proiectele mele deja începute. Lipsa asfaltului pe unele străzi este  problema lor cea mai mare. Proiectul de asfaltare deja l-am căștigat și am semnat contractul cu executorul. Pănâ nu este definitivată canalizarea pe străzile neasfaltate, nu se poate pune stratul de asfalt. Execuția rețelei  de canalizare a fost blocată de mai multe ori, din cauza  plângerilor depuse împotriva  lucrării, controale nenumârate ne-au vizitat în ultimele luni. Dar mergem înainte.

Dacă faci ceva e ușor să fii criticat. Cei care nu fac nimic ….

Este ușor să stai detașat, să privești și să critici în loc să pui umărul la dezvoltarea comunei pe care susții că o vrei modernizată.

La treabă se vede omul ce poate. De ce vă doriți să fiţi din nou primarul comunei Lugasu de Jos?

Sorbán Levente: Am multe proiecte în derulare pe care vreau să le duc la bun sfârşit dar şi alte planuri noi, energia, și capacitatea necesară să le pun în practică.

Scopul tuturor acestor investiții și proiecte îl constituie dezvoltarea continuă a comunei noastre. E limpede că aceste investiții nu puteau fi finanțate din bugetul local. Proiectele finanţate din fonduri europene erau singura noastră șansă de a moderniza infrastructura. 

Şi nu vrem să ne oprim aici deoarece deja avem o serie de proiecte ambițioase și pentru următorul ciclu de finanțare al Uniunii Europene.

La finalizarea tuturor acestor proiecte comuna Lugașu de Jos vă fi o comuna moderna, cu oameni mândri de localitatea lor, care trăiesc în condiții confortabile. Vreau ca Lugaşu de Jos să fie “acasă”, o comună în care să ne placă să îmbătrânim împreună, din care copiii să nu mai  plece, să găsească aici în câțiva ani de zile toate oportunitățile de business, de angajare, de distracție.

(Advertorial) publicat la comanda UDMR BIHOR, COD AEP 23200009

- Publicitate -
- Publicitate -
 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE

34,488FaniÎmi place
1,746CititoriConectați-vă
20CititoriConectați-vă
44CititoriConectați-vă
1,520AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ȘTIRI