Eliminarea corupției, fundația programului de guvernare USR PLUS

85
Trăim cu toții o perioadă extrem de complicată. România tranversează o criză sanitară gravă, cea mai gravă din ultimele decenii iar aceasta este accentuată atât de către haosul administrativ cât și de către impostura politică și de hoția generalizată, care a adâncit scurgerea de resurse necesare modernizării țării. Un PSD care s-a scăldat în împărțirea de sinecuri, sub diverse nume, timp de 30 de ani și care își joacă acum ultimele cărți mizând pe propagandă în detrimentul sprijinirii cetățenilor, dar și un guvern care are probleme serioase în a manageria o situație în care incertitudinile nu artrebui să reprezinte o variantă, ne-au adus aici.

Petice și improvizații acum, dublate de progresul prea lent din ultimele decenii au dus la pierderea răbdării, căci oamenii, trebuie să fim sinceri, nu mai au răbdare. S-au săturat de minciună, s-au săturat de incompetență. Ne-am săturat și noi. Îi înțelegem perfect. Empatizăm cu ei. E cert astfel că există nevoia unei schimbări radicale a modului în care este guvernată România. O schimbare de paradigmă care pleacă din înțelegerea că doar garantând o justiție liberă și independentă și automat doar luptând din greu pentru eliminarea corupției, închistată în întreg aparatul administrativ, putem asista la acel bun mers al lucrurilor la care unii dintre noi chiar mai speră. La care noi sperăm, știind că este posibil, cu riscul de a fi considerați naivi.

Avem nevoie astfel de o revoluție a bunei guvernări. Pentru ca ea să se întâmple, viziunea noastră este să construim însfărșit o Românie fără hoție. Cum? Eliminând în primul rând privilegiile, cele care leagă interesele ascunse de candidaturile la nivel înalt. Fără imunitate parlamentară, fără pensii specialepentru aleși, fără privilegii care nu fac altceva decât să adâncească prăpastia dintre cele două Românii: cea de pe fotoliul călduț vs. cea din stradă, România reală. Viziunea noastră propune de asemenea ca persoanele condamnate penal să NU mai poată candida pentru o funcție publică, pentru ca îndoiala să nu mai planeze din start.

Fundația pe care vom construi este garantarea unei justițiilibere și independente. De aceea, una dintre primele măsuri de guvernare va fi corectarea legilor PSD anti-justiție și întărirea reglementărilor din Codul Penal. Avem resurse, dar, înainte de toate, trebuie să eliminăm hoția. Eliminarea corupției e singura cale pentru refacerea școlilor și spitalelor. E calea către servicii publice decente. E trambulina pentru relansarea economică post-criză. Putem aduce bani europeni care să fie investiți cu cap – nu furați, ca până acum.

Odată realizați acești pași, ne propunem să minimizăm influența politicului. În educație. În sănătate. Mizăm pe concursuri reale pe post, fără dedicații, fără avantaje pentru clientela de partid. Mizăm de asemenea pe comasarea instituțiilor și a agențiilor care îndeplinesc atribuții identice sau similare și pe desființarea celor pur și simplu neperformante. De ce? Pentru că, de 30 de ani, posturile de conducere din acestemii de organizații au fost folosite pe post de monede de schimb, devenind sinecuri. Agenții mai puține dar mai performante nu ar însemna un regres, din contră, ar însemna o Românie administrată cu competență și cu cinste. O Românie dreaptă, modernă și dezvoltată. Bine conectată la Uniunea Europeană daravând un loc și o identitate bine definite în cadrul ei. O Românie care să învețe, alături de cetățenii ei și care să aibă puterea de a se reinventa după un moment de criză fără precedent pentru generația noastră și nu numai.

USR PLUS e forța politică capabilă să facă aceste lucruri. Nu doar să le promită ci să le și realizeze. Suntem cei care luptă de ani de zile pentru o Românie cinstită și pentru competență înfuncția publică. Suntem cei care nu au închis ochii și nu au întors spatele atunci când au asistat la nedreptate și suntem formațiunea politică ce nu a fost complice la jaful din ultimii 30 de ani. Acesta e momentul nostru. Ne-am pregătit pentru el cu un plan de guvernare care va schimba România rapid, în bine, luându-ne, începând de acum, 40 de angajamente ce vor fi puse în practică imediat ce ajungem la Guvernare. Propunem și un plan de guvernare detaliat pentru fiecare domeniu care contează în viețile noastre. Vorbim aici despre măsuri gândite împreună cu sute de experți atât din interiorul Alianței cât și din societatea civilă. Pentru că noi credem cu tărie într-o guvernare deschisă, una în care politicul se consultă mereu cu actorii relevanți din societate: antreprenori, sindicate, ONG-uri și lideri ai comunității.

Vom avea o țară în care fiecare dintre noi va avea o viață de calitate doar dacă o vom construi cu cetățeni activi și responsabili, cu comunități deschise și solidare. Pentru a ajunge însă aici, avem întâi nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere. Acesta este planul USR PLUS. Aplicându-l, „O Românie fără hoție” va deveni o realitate, nu un simplu slogan. Nu avem timp de pierdut. Nu pierdem timpul. Trecem la treabă de îndată ce primim încrederea voastră!

Puteți consulta întregul nostru program, punct cu punct, aici: www.usrplus.ro

Pe 6 decembrie, construiește împreună cu noi viitorul pe care ni-l dorim cu toții. Votează USR PLUS!

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea SalvaţiRomânia (parte a alianţei electorale “Alianţa USR PLUS”). Cod unic de identificare: 11200021

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.