Despre Peștis și comunități uitate

707

În ultimii trei ani de când am intrat în politică, am fost de mai multe ori în Peștiș să discut cu oamenii despre problemele lor. Peștișenii sunt cetățeni ai orașului Aleșd care plătesc taxe și impozite ca toți ceilalți. Problema lor cea mai mare este că deși au reprezentanți în Consiliul Local Aleșd și un primar cărora ar trebui să le pese de ei, nu au, foarte mulți dintre ei acces la lucruri pe care noi le considerăm normale. În Pestis sunt și acum străzi lipsite de apă și canalizare, fără trotuare, fără spații verzi îngrijite, oamenii nu au locuri de muncă decente la noi în zonă. Foarte mulți dintre ei sunt revoltați că după închiderea unor fabrici din Aleșd sunt nevoiți să facă naveta la Oradea.

 

Cu toate că avem un drum național relativ nou care trece prin Pestis, Aleșd-Zalău, DN1H, la construcția acestuia nu s-a ținut cont de necesitatea trotuarelor pe toata lungimea lui în sat, de conectarea la rețeaua de apă și canalizare în partea de la biserica spre ieșirea către Pădurea Neagră. Mai mult decât atât, sistemul de scurgere a apei pluviale a fost construit în așa fel încât apa se revarsă în curțile oamenilor. Așadar, în Pestis sunt zeci de case care nu au apă potabilă, dar au apă de ploaie care le inundă curtea.

Ce m-a șocat la acești oameni cel mai mult este modestia lor, ei nu cer lucruri imposibile. Totodată aceștia spun că s-au simtit pedepsiți de actuala administrație liberală pentru că ei nu ar fi votat în număr destul de mare cu ei la precedentele alegeri, așa li s-a spus. Nu este normal să avem o administrație care îi consideră pe unii dintre cetățenii orașului de rangul doi.

Un primar trebuie sa fie primar al întregului oraș, pentru toți cetățenii, indiferent de felul în care aceștia au votat. Un astfel de primar vreau să fiu eu, al oamenilor în primul rand și nu aservit unor interese de partid sau de altfel.

 
 
Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.