Curaj sau tupeu?

1150

Această întrebare nu este una retorică, este ceea ce trebuie să ne întrebăm duminică înainte de a pune ștampila pe buletinul de vot. Cum am ajuns la această concluzie? Încă de când suntem copii ne intalnim cu aceste doua atribute prezente în viața publică, curajul și tupeul.

De pildă, am făcut școala și am avut profesori exemplari, plini de curaj, dedicați meseriei lor, însă din păcate am cunoscut și profesori mediocri, plini de tupeu, promovați în functii-cheie de politicieni, de sistem, pentru că făceau parte dintr-un partid sau altul.

Cu deficiențele sistemului medical m-am confruntat personal destul de des, am stat luni de zile cu părinții în spitale, unde am întâlnit pe de o parte medici care își doreau doar binele pacientului și încercau să te încurajeze la fiecare pas dar și medici plini de tupeu care își desfăceau buzunarele halatelor când te vedeau.

România se schimbă, asta este cert, dar depinde de noi cum vrem să se schimbe, dacă alegem să continuăm în rău sau în bine. Am fost uimit să aflu că la Aleșd avem un candidat condamnat penal pentru conflict de interese și care după patru mandate de primar mai are tupeul să ne mai ceară votul.

De multe ori oamenii mă întreabă cum de am avut curaj să intru în politică și să mă lupt cu ei, că ei sunt mulți, că au bani, că au relații. Le răspund că fac asta pentru că mi-e rușine de felul în care arată orașul meu, pentru că e de datoria mea să lupt pentru ceea ce cred, pentru că am fost toată viața inspirat de oameni care au curaj și am disprețuit tupeul, pe cei lipsiți de rușine, minicuna și hoția.

Dacă și voi gândiți ca și mine și vreți să schimbăm în bine orașul acesta, vă rog să vă puneți această întrebare până duminică, ce alegeți, tupeul oamenilor care ne-au adus în această situație tragică sau curajul celor care îi înfruntă?

Adrian Fora
Fondator și Redactor-șef al AlesdOnline, Adrian Fora lucrează în presa locală din 2007, este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociaţiei DJ-lor Profesionişti din România. A început să lucreze ca Dj, reporter și apoi ca redactor-șef în redacția Radio Transilvania Aleșd. Scrie reportaje pe care le ilustrează adesea cu fotografii și informații din toate domeniile de activitate, plecând de la administrație și politică și ajungând pâna la sport sau la viața agitată a orașului Aleșd și a celorlalte localități din Bihor. Crede că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii.