Când porneşti într-o competiţie, o faci ca să câştigi. Cifrele pot fi răsturnate pentru că nimeni nu e de neînvins şi nici perfect. O arată situaţia din Bihor unde investiţiile administraţiei actuale, care reprezintă o normalitate într-o ţară europeană, au devenit prilej de propagandă politică şi cult al personalităţii pe bani publici.
Aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiţi în ultimii ani prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea) pentru promovarea municipiului Oradea şi al judeţului Bihor la nivel naţional, ca realizări ale administraţiei locale şi judeţene liberale.
Iar în tot acest timp, s-au neglijat nepermis de mult investiţiile în sistemul de protecție socială, în unităţile de Învăţământ în crearea unei reţele de centre medicale de permanenţă în mediul rural.
Bihorenii, ignoraţi
Subfinanțarea, lipsa de personal și o infrastructură precară fac ca persoanele vulnerabile din zonele rurale – vârstnici, persoane cu dizabilități, copii şi bolnavi – să rămână fără sprijinul necesar. Accesul limitat la servicii esențiale, birocrația excesivă și lipsa resurselor îi condamnă la sărăcie extremă și excluziune socială, în condiţiile în care investiţiile în sistemul de protecție socială, reforma birocratică, dezvoltarea infrastructurii și mobilizarea societății civile sunt pași esențiali pentru dezvoltarea unei comunităţi.
Consiliul Judeţean Bihor este Parlamentul judeţului. Timp de 35 de ani, a fost ocupat de partidul comasat cu majoritatea absolută de două treimi care a ajuns să ignore complet bihorenii. Pentru că atunci când ai o majoritate foarte mare, nu mai ţii cont de părerea altora, crezi că eşti atât de bun încât nu mai e nevoie de discuţii, hotăreşti singur sau cu echipa ta. Fără să ţii cont de ce spun cetăţenii de rând. Toată această situaţie dăunează democraţiei.
Greşelile lor, plătite de noi
Iar greşelile se văd. Cum e cazul liniei de tramvai Ioșia-Cantemir, penalizată cu 100%, care a adus o gaură de 15 milioane de euro în bugetul local (în loc de 2 milioane euro cât era contribuția orașului), de 7 ori mai mult decât trebuia să plătim.
Această situație revoltătoare nu este un incident izolat. Din 2014, Oradea a fost lovită de corecții financiare tot mai mari, cu 5,4 milioane de euro peste nivelul din 2007-2013 (9,9 milioane euro) în ciuda unui număr similar de proiecte.
Este evident că fondurile europene, care ar trebui să dezvolte orașul, au devenit o sursă de pierderi din cauza incompetenței și a managementului defectuos al proiectelor.
Pierderi ce îndatorează bihorenii, crescând taxele și impozitele locale.
Recunoaşteţi-vă greşeala!
O altă greşeală a fost desfiinţarea Pieţei Ioşia, cunoscută de toți orădenii ca fiind cea mai bună, greşeală care nu doar că afectează producătorii locali, cărora le este îngrădit accesul la un spațiu de vânzare esențial, ci și consumatorii, care rămân fără o sursă importantă de produse proaspete și de calitate.
Piaţa Nufărul a fost închisă din noiembrie 2022. Promisiunea unei parcări supraetajate a rămas doar un vis, lăsând în urmă o ruină ce amintește de vremurile când aici se adunau comercianți și cumpărători deopotrivă. A fost un an și jumătate pierdut, pe de o parte pentru producătorii autohtoni din județul nostru, lipsiți de un loc unde să-și vândă produsele proaspete, și pe de altă parte pentru noi, consumatorii, care am pierdut posibilitatea de a cumpăra alimente locale, susținând astfel economia și dezvoltarea județului.
O rețea solidă de piețe agroalimentare, bine întreținute și promovate, în zonele urbane, alături de centre regionale eficiente, ar permite producătorilor locali să își vândă marfa la un preț corect, stimulând economia locală și asigurând orădenilor și locuitorilor din județ acces la alimente proaspete și sănătoase. Şi-a recunoscut, cineva, erorile?
Am curaj?
Cartierele de la periferia municipiului Oradea, la fel ca şi localităţile din mediul rural, au fost ignorate. Sunt străzi neasfaltate, fără canalizare, rigole de scurgere, trotuare. Administraţia judeţului s-a preocupat să facă drumuri de mare viteză, inel metropolitan, dar satele, comunele din Bihor sunt fără o grădiniţă, fără o şcoală, fără utilităţi, oamenii sunt fără mijloace de transport în comun cu care să ajungă la serviciu, şcoală, la medici. Facem campionatul curăţeniei în judeţ, dar apele şi pădurile sunt înecate în gunoaie, pentru că nu funcţionează sistemul de colectare a deşeurilor.
Noi ar trebui să conectăm toate oraşele de ultimul cătun, să ne îngrijim de ai noştri, de copiii noştri, bătrânii noştri, antreprenorii noştri.
Într-o emisiune televizată am fost întrebat dacă am curaj să mă bat cu o legendă. Sigur că am curaj. Noi, reprezentanţii AUR în Consiliul Judeţean, vom fi paznicii democraţiei pentru bihoreni, ochii şi urechile oamenilor în Consiliul Judeţean, apărând interesele celor pe care actuala administraţie îi ignoră deliberat şi îi tratează fără consideraţie. Nu vom mai permite ca cetăţenii să fie lăsaţi pe dinafară de o elită arogantă şi nepăsătoare!
Sunt Ciprian Blejan, candidat la funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean Bihor din partea AUR, iar prioritatea mea este asigurarea condiţiilor pentru un trai decent în acest judeţ.
Pe 9 iunie, avem ocazia să votăm pentru schimbare și să aducem o nouă speranță în județul Bihor. Votând AUR, alegem un viitor mai bun, construit pe principii solide și pe respectul față de valorile noastre naționale.
Vă invit să vă alăturați echipei mele și să construim împreună un Bihor mai prosper, mai modern și mai unit!
Pe 9 iunie, votăm AUR!
Bihorul RENAȘTE!
(Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, cod mandatar financiar 21240330)